Kimyasal Eldivenlerin Önemi ve Kullanım Alanları
İş eldiveni olarak da adlandırılan kimyasal eldiven kullanımı neredeyse her sektör için en temel gerekliliklerden birisidir. Bir tür kişisel koruyucu ekipman olan kimyasal eldivenler, özellikle kimyasallar ile çalışılması gereken sektörlerde, ellerin kimyasal madde ile muhafaza etmesi sonucu oluşabilecek problemlerin engellenmesini hedefler..
Kimyasal eldiven seçimi sırasında çalıştığınız sektörün gerekliliklerini göz önünde bulundurmalısınız. Elleri potansiyel tehlikelerden korumak ile görevli olan iş eldivenleri, sürecinin daha verimli ve güvenli hale gelmesine yardımcıdır.
Çeşitli endüstrilerde çalışma esnasında kimyasal tehlike önlemleri alınmalıdır. Bunların arasında:
• Kimya sanayi,
• Gıda işleme ve hazırlama,
• Temizlik ve hijyen,
• Elektronik,
• Tarım ve bahçe,
• Eğitim ve araştırma sektörleri yer alır,
Bu gibi sektörler için kimyasal eldiven önemi oldukça büyüktür. Kimyasal maddeler başta olmak üzere cilt ile temas etmemesi gereken ekipmanlar ile çalışılan sektörlerde mutlaka kimyasal eldiven kullanılmalıdır. Sektörün gerekliliklerine uygun olarak seçilmesi ve doğru şekilde kullanılması gereken kimyasal eldivenler, elleri kimyasal teması sebebiyle oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı korur.
Kimyasal Eldiven Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekilenler
İş güvenliği eldivenleri farklı sektörlerin ihtiyaçlarına uyum sağlayacak şekilde üretilirler. Bu durum seçim esnasında dikkat edilmesi gereken bazı dikkate alınması gereken etkenler olduğunu gösterir. Bu etkenlerden bazıları:
• Kimyasal Direnç: Kimyasal ile çalışılması gereken birçok sektör bulunsa da işçilerin çalışması gereken kimyasal oranı ve kimyasal çeşidi değişebilir. Her kimyasal eldiven bütün kimyasallara karşı dayanıklı değildir. Dolayısıyla seçim esnasında hangi kimyasal türüne uygun olduğuna emin olmalı, kimyasal direnç hakkında bilgi sahibi olduktan sonra kararınızı vermeniz gerekir.
• Kullanım Alanları: Kimyasal eldiven kullanım alanları arasında kimya sanayi, gıda işleme ve hazırlama, temizlik ve hijyen gibi birbirinden farklı alanlar vardır. Bu alanların tamamında yapılan çalışmalar farklıdır. Dolayısıyla eldiven seçerken hangi alanda kullanıldığı en önemli belirleyicidir.
• Fiyatlar: Üretim esnasında kullanılan malzeme, eldivenin özellikleri ve kullanımı ile elde edilen avantajlar fiyatların değişiklik göstermesine yol açar. Örneğin kimyasal eldiven fiyatları özellik açısından farklılık gösterir.
• Hijyen ve Temizlik: Kimyasal eldivenlerin çok büyük bir çoğunluğu tek kullanımlık değildir. Dolayısıyla kolaylıkla temizlenip, dezenfekte edilebiliyor ve tekrar kullanılabiliyor olması seçim esnasında dikkat edilmesi gereken bir etkendir.
• Boyut ve Uyumluluk: Kimyasal eldivenin konforlu ve güvenli bir kullanım sunması için elinizle uyumlu olması gerekir. Doğru boyutta, el ölçünüze uygun bir eldiven seçmek uzun süreli kullanımda konfor sağlar.
• İş Güvenliği Standartları: Seçtiğiniz eldivenin iş yerinizin sağlık ve güvenlik kılavuzuna uygun olduğuna emin olmalısınız. Eldivenlerin standartları üretim amaçlarına bağlı olarak değişebilir.
Kimyasal Eldiven Çeşitleri Nelerdir?
Kimyasal eldiven standardı EN-374-1’dir. Düşük kimyasal direnç ve su geçirmez eldiven simgesi ile üretilen bu standart, belirli kimyasallara karşı en az 30 dakika dayanıklılık süresine sahiptir. Kimyasal eldiven türleri farklı özelliklerle geliştirildikleri için, değişen ihtiyaçları karşılama konusunda başarılıdır. Kimyasal eldiven çeşitlerinden bazıları şunlardır:
• Lateks Eldiven: Su bazlı kimyasallara karşı etkili olan lateks eldiven rahat bir kullanıma sahiptir. Yüksek esnekliği sayesinde konforlu bir kullanım sunar.
• Nitril Eldivenler: Nitril eldiven çoğunlukla yüksek kimyasal direncine sahip şekilde üretilir. Solvent, yağ ve bazı asitleri karşı dayanıklılık gösterir. Özellikli lateks alerjisi olanlar için en ideal seçeneklerden biridir. Nitril eldivenlerin arasında tek kullanımlık veya çok kullanımlık alternatifler yer alır.
• Vinil Eldiven: Vinil ya da PVC eldiven kimyasal eldiven çeşitleri arasında bulunan en ekonomik alternatiftir. Su bazlı kimyasallara karşı direnç gösteren ve lateks alerjisi olanlar tarafından tercih edilebilen pvc eldiven çeşitleri diğer malzemelere oranla daha az esnektir.
• Yalıtımlı Eldiven: Özellikle soğuk ortamlarda çalışanlar tarafından tercih edilmesi gereken yalıtımlı eldivenler kimyasal maddelere karşı belirli bir oranda koruma sağlar. Esneklik ve hareket kabiliyeti konusunda başarılı bir tasarıma sahiptir. Zorlu şartlarda bile dayanıklı bir kullanım sunar.
Kimyasal eldiven çeşitlerini üretimini yapan farklı markalar bulunur. Ansell kimyasal eldiven, hijyen ve güvenlik standartlarına uygun olarak üretilmiş ürünlerden birisidir. Çeşitli endüstriyel sektörler için uygun olan bu ürünler laboratuvarlarda, temizlik çalışmalarında veya gıda işleme sektörlerinde kullanılabilirler.
İş Yeri Güvenliği İçin Kimyasal Eldivenin Faydaları
Çeşitli sektörler için en önemli kişisel koruyucu ekipmanlar arasında kimyasal koruyucu eldiven gelir. Farklı özellikleri olan ve değişen ihtiyaçları karşılayan kimyasal güvenlik eldivenleri kimyasal maddelere karşı yüksek oranda koruma sağlar. Personel koruma ekipmanları arasında gelen kimyasal eldivenler iş kazalarını önleme konusunda da önemli bir rol oynar.
Kimyasal koruma sağlayan eldivenlerin kullanım avantajları şu şekilde sıralanabilir:
• Kimyasal maddelere karşı direnç sağlayarak meydana gelebilecek kazaları engeller.
• Hijyen ve sağlık standartlarına uygun bir çalışma ortamı yaratılmasına yardımcıdır.
• Kimya, gıda işleme, tarım, otomotiv, elektronik ve sağlık gibi farklı sektörlerde kullanıma uygundur.
• Ergonomik tasarımı sayesinde uzun süreli kullanımda bile konfor sağlar.
• Farklı boyutlarda üretilen tasarımları sayesinde eliniz için uygun bir seçim yapmanıza katkıda bulunur.
Dolayısıyla kimyasal eldiven faydaları ellerini çeşitli tehlikelere karşı korumak ve hijyen sağlanması adına büyük önem taşır. Çeşitli sektörler için bir zorunluluk olarak değerlendirilen kimyasal eldivenler, iş yerinin daha güvenli bir ortama sahip olmasını destekler. Bu durum çalışma sürecini ve iş verimliliğini arttırır. İşçiler kendilerini daha güvende hissettikleri için odaklanma konusunda sorun yaşamazlar. Bu durumda üretimlerin daha nitelikli hale gelmesine yardımcıdır.