650x433 (6).png (347 KB)
Sıralama seçin
3'Lü
4'Lü
Toplam 47 ürün görüntüleniyor.
1 2 3

Göz Koruma Ekipmanları

Hassas yapıya sahip olan gözler oldukça önemlidir. Bu nedenle özel korumaya ihtiyaç duyulur. Bununla birlikte, çok sayıda iş için tamamen güvenli bir ortam yaratmak genellikle zordur, bu nedenle iş yerinde her zaman göz yaralanmalarına neden olabilecek bir kaza riski bulunur. Bu tür yaralanmaları önlemek veya riski en aza indirmek için göz koruma ekipmanları kullanmak zorunlu hale gelebilir. Tıbbi-teknik laboratuvarlar veya kaynak işlerinin yapıldığı atölyeler yaralanma riskinin yüksek olduğu iş yerlerine örnektir.

İstatistiklere göre bir şirkette koruyucu gözlüklerin ne kadar önemli olduğunu açıkça görülüyor. Yapılan bir değerlendirmeye göre kaza anında gözü yaralanan çalışanların %56'sının koruyucu gözlük takmadığı bildirilir. Bununla birlikte %22 oranında gözlüğün yanlış ayarlanması, yapılan işe uygun olmaması veya takılmasına rağmen yaralanma meydana gelmiştir. Ayrıca, etkilenenlerin %13'ünün, asıl işe doğrudan dahil olmadıkları için olası bir tehlikenin farkında bile olmadıklarını gösterir. Bu rakamlar iki şeyi açıklığa kavuşturur:

1. Çalışanlar işyerinde göz yaralanmaları konusunda bilgilendirilmelidir.

2. İşverenlerin koruyucu gözlüklere ve doğru gözlükleri seçmeye daha fazla odaklanması gerekir.

Göz koruma ürünleri koruma sağlamanın yanı sıra, kullanım rahatlığı da sağlamalıdır. Durum böyle olunca takma isteği de artacaktır. Bu nedenle işverenler, koruyucu gözlük seçerken göz koruma ekipman fiyatları haricinde kullanıcının veya çalışanın bireysel ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmalıdır.

İşverenlerin iş güvenliği gözlüğü seçimine çalışanlarını da dahil etmesi önerilir. Aşağıdaki beş soru seçim esnasında ön planda olmalıdır:

1. Aşırı kilo, artan terleme veya tam oturması ,

2. Koruyucu güvenlik gözlüğü seçerken yüzün bireysel şekli ve gözler arasındaki mesafe,

3. Belirli kullanıcılar için gerekli görme keskinliğine sahip olması,

4. Göz ve yüz koruması cilt intoleransına uygun olması,

5. Yansımalara uygun optik özellikler bulundurması.

Gözlere ek olarak yüz ve boynun da korunması gerekiyorsa koruyucu gözlükler yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda ya vizör, koruyucu ekran ya da koruyucu siperlik gerekli olacaktır. Çalışma sürelerinin çoğunu kaynak yaparak geçiren çalışanlar için bu tür kişisel koruyucu donanımlar zorunludur. Kaynak yaparken, alev geciktirici malzemelerden yapılan yüz siperlikleri ve kaynak koruyucu güvenlik gözlüğü genellikle göz yaralanmalarını önlemek için en iyi seçimdir.

Koruyucu Gözlükler İçin Farklı Sınıflar

Koruyucu camlar üç optik sınıfa ayrılır. Bu camlar koruyucu gözlüklerin ne ölçüde kullanılması gerektiğini temsil ederler.

1. Sınıf, uzun süreli kullanım için göz koruma ekipmanları olarak tanımlanır. Bunlar, görsel performans ve tam görüş açısından özellikle yüksek taleplerin olduğu işler için uygundur. Sınıf, camlı koruyucu gözlükler, ortalama görme gereksinimleri olan ve göz korumasının yalnızca ara sıra gerekli olduğu işler için uygundur.

2. Sınıf, koruyucu gözlük camları, istisnai durumlarda kısa süreli kullanım için uygundur, ancak uzun süreli kullanım için uygun değildir. Diğer sayısal değerler, filtre tipini ve filtre koruma seviyesini, UV radyasyonuna karşı korumayı veya renklendirme ve şeffaflık derecesini ifade eder. Bu bilgilerin anlamı, göz koruma ekipman modelleri üzerindeki bilgilerden anlaşılmaktadır.

Koruyucu gözlükler; ventilli, ventilsiz, bantlı ya da çerçeveli şekillerde farklı kullanım amaçlarına hitap eder. Mükemmel darbe koruması sağlayan polikarbon malzemeden üretilmiş olan goggles gözlükler EN 166 standarda ve şeffaf lense sahiptir. Anatomik yapısı ile yüze tam oturan ve rahat kullanım sağlayan goggles kaynakçı gözlüğü Kategori 3 grubunda (en tehlikeli gruptur ve göz koruma ekipmanlarının kullanımı zorunludur.) değerlendirilir ve EN 166, EN 169, EN 175 standartlarına sahiptir. Daha iyi bir tutuş ile tasarlanmış olan darbeye karşı gözlükler dayanıklı güvenlik sağlayabilir. Mükemmel uyum için uzunluğu ayarlanabilen saplarla, yan siperler sayesinde yandan parlama önleyicilere sahip modeller mevcuttur. Görsel konfor ve üst özelliklere sahip bu göz koruma ekipmanları numaralı gözlüklerin aynı anda takılmasına olanak tanıyan farklı modeller de sunar.

Her şeyden önce, farklı modeller olsa bile gözlükler, gözleri korumalı ve göz yaralanması riskini en aza indirmelidir. Gözlüklerin uygulama alanına göre çizilmeye karşı dayanıklı olması ve talaş gibi yabancı cisimleri göz çevresinden uzak tutması gerekir. Örneğin, laboratuvar güvenlik gözlükleri için asgari gerekliliklerden biri, kimyasallara dayanıklı olmalarıdır. Bunun için de en iyi tercih kimyasal koruyucu güvenlik gözlüğü seçimi olur.

Doğru Göz Koruma Ekipmanı Seçme

Hangi göz korumasına ihtiyaç duyulduğunu kompakt ve basit bir şekilde anlamak mümkündür. Karar verme ve nihai olarak satın alma sürecindeki en önemli adım, belirli bir işyerinin önceden risk değerlendirmesi ve analizidir. Göz koruma ürünlerinin koruyucu özellikleri dikkate alınarak seçim sürecinde her zaman bakılması gereken önemli noktalar vardır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1 İşyeri gereksinimlerinin analizi yapılmalıdır.

2. Kişisel gereksinimlerin belirlenmesi: Farklı kafa şekilleri, burun genişliği, kulak şekli vb. göz önünde bulundurulmalıdır.

3. Önceki analize göre gerekli özelliklerin seçimi: Havalandırma, biyolojik tehlikeye karşı koruma, elektrik akımından kaynaklanan tehlikelere karşı koruma.

4. Gerekli özelliklerin belirlenmesi: İşyeri analizi yapıldığında ve göz korumasının hangi özelliklere ve koruyucu etkiye sahip olması gerektiği netleştiğinde, ürün özellikleri kolaylıkla okunabilir ve buna göre iş güvenliği gözlüğü modelleri arasından seçim yapılabilir. Buna lens malzemesi, kaplamalar veya havalandırma, yan koruma veya ekstra geniş görüş alanı dahildir.

5. Ek özelliklerin tanımlanması: Gerekli gözlük üstü güvenlik gözlüğü özelliklerine ek olarak, bireysel koşullara veya kişisel gereksinimlere uyacak şekilde değiştirilebilen ve bazı durumlarda değiştirilmesi gereken birçok başka özellik vardır.

6. Günlük işlerde aşınma testi yapmak

Göz koruma ekipmanları seçiminde dikkatli olmak ve her bireye ayrı koruyucular sağlamak önemlidir. Nihai bir karar verilmeden önce, tüm çalışma adımları ve hareketlerinde doğru koruyucu etkinin sağlandığından emin olmak için çeşitli çalışanlar tarafından günlük işlerinde aşınma testleri de yapılabilir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.