Gaz Filtreleri
Gaz maskeleri kişileri ortamda bulunan zararlı gaz ve buhara karşı korumayı hedefler. Farklı kullanım ve ihtiyaçlara uygun olan gaz maskesi modelleri bulunur. Gaz maskeleri gibi filtre çeşitleri de farklı özelliklere sahiptir. Yarım yüz maskesi filtresi, tam yüz gaz filtresi ve bayonet bağlantı tipi filtreler arasından maske modeline ve ihtiyaca uygun olan tercih edilmelidir. Maskelerin filtreleri kullanım durumuna uygun olacak aralıklarla değiştirilmelidir. Tekrar kullanım için uygun olan maskelerin yedek filtreleri bulunmaktadır.
Gaz maskesi filtre seçimi maske modeline ve ihtiyaca uygun olarak yapılmalıdır. Maskenin koruyuculuk oranını belirleyen filtrelerin düzenli aralıklarla değiştirilmemesi maske kullanımının koruyuculuğunu azaltmaktadır. Gaz maskesi filtresi risklerden koruma düzeyi filtre açıklama kısmında belirtilmek zorundadır.
Gaz Filtreleri Özellikleri
Gaz filtresi, kimyasal gaz ve buharlı ortamlarda kullanılan maskelerde tercih edilmelidir. Sağlığını tehlikeye atmak istemeyen kişiler için doğru maske filtresi seçilmesi önemlidir. Tekrar kullanım için uygun olan maskelerin filtrelerinin değişimi sırasında maske modeline uygun filtre seçimine dikkat edilmelidir. Gaz maskesi filtresi özellikleri Avrupa standartlarına uygun olarak üretilmek zorundadır. Filtreler 4 farklı koruma tipine sahiptir. Bu koruma tipleri harflerle belirtilmektedir:
• Hg tipi filtreler civaya karşı,
• CO tipi filtreler karbonmonoksitlere karşı,
• NO tipi filtreler nitrojen oksitlere karşı koruma sağlamaktadır. z
• A tipi filtreler kaynama derecesi 65 dereceden fazla olan organik gaz ve buharlara karşı,
• B tipi filtreler inorganik gaz ve buharlara karşı,
• E tipi filtreler sülfür dioksit ve diğer asitli buhar ve gazlara karşı,
• K tipi filtreler organik amonyaklar ve aynı zamanda amonyaklara karşı koruma sağlamaktadır.
Gaz maskesi filtresi çeşitleri aynı zamanda farklı kapasitelere göre sınıflandırılmaktadır. Yüksek, orta ve düşük kapasiteli olarak üç sınıfa ayrılan maske filtrelerinden düşük kapasiteli 1000 ppm’e kadar, orta kapasiteli 5000 ppm’e kadar, yüksek kapasiteli ise 10.000 ppm’e kadardır. Filtreler tek bir tipe sahip olabildiği gibi birden fazla tipe de sahip olabilir. Sahip olduğu tüm özellikler belirlenen kodlarla sıralı olarak belirtilmek zorundadır.
Gaz Filtreleri Kullanımı
Gaz filtresi seçimi kullanılan maske modeli ve risklere uygun olarak yapılmalıdır. Maskelerin özellikleri üretim standardındaki kodlarla belirtilmelidir. Gaz filtresi tipi ve kapasitesine uygun olan renkli işaretleme de yapılmalıdır. Renkli işaretleme kişilere maske tercihinde referans olmaktadır. Maskelerin 8 farklı renk kodlaması bulunmaktadır. Kahverengi kaynama noktası 65 dereceden yüksek olan organik buhar ve gazlar, gri rengi inorganik gaz ve buharlarda, sarı organik asit ve asit gazlarında, yeşil rengi amonyak ve türlerinde, beyaz rengi partikül ve tozlarda, siyah rengi karbonmonoksitte, kırmızı rengi radyoaktif iyot, organik bileşenler, cıva ve inorganik bileşenlerde, mavi rengi nitrojenmonoksit ve nitröz buharlarında kullanılmaktadır.
Gaz maskesi filtresi fiyatları sahip olduğu özelliklere göre değişiklik göstermektedir. Filtreler genellikle bir ambalajda ikili olarak satışa sunulmaktadır. Bayonet bağlantı tipine sahip olan filtreler maskeye kolay uyum sağlamaktadır. Filtrelerin sürgülü takma modellerinde kişiler maskeye filtreyi kısa süre içerisinde takabilir. Aktif karbon özelliğine sahip olan gaz filtreleri aynı zamanda kötü kokunun da önüne geçmektedir. Ortamda kimyasal ve türevi ürünlerde ortaya çıkan kötü kokular kişilerin akciğer sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Aktif karbon içeriğine sahip olan maske filtreleri kişiler bu olumsuz duruma karşı korumaktadır. Maske filtreleri belirli sürelerle ve kişiye özel olarak kullanılması gereken koruyucu ekipmanlar arasında yer almaktadır. Filtreler kullanım sıklığına göre değiştirilmelidir. Filtre seçiminde üretim standardı ve ortamın risk düzeyi bir arada değerlendirilmelidir. Gaz filtresi fiyatları tek belirleyici özellik olmamalıdır.