Farklı İşlevleriyle Kol Koruyucu Ekipmanlar
İş güvenliğinde dikkat edilmesi gereken konulardandır. İş kazalarında en çok etkilenen uzuvlardan biri, el ve ayaklardır. Çalışanların ve işverenlerin bu gibi konularda oldukça dikkatli olması, bunlarla ilgili gerekli önlemleri alması ve kol koruyucu kullanması gerekir. Çalışma alanları içerisinde yer alan makinelerin kendilerine göre koruyucuları bulunur. Ancak makinelerde yer alan koruyucular çalışanları yeterli derecede korumadığından el ve kol koruyucuların kullanılması gerekir. El ve kol koruyucuları kullanılmadığı durumlarda yanık, sıyrık, delinme, ezilme, kesik gibi iş kazaları meydana gelir.
İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği söz konusu olduğunda çalışanların daha sağlıklı çalışabilmeleri için bu kol koruyucularına ihtiyaç vardır. Çalışanın hareketlerini mümkün mertebe az kısıtlayacak ya da hiç kısıtlamayacak malzemelerin kullanımı önemlidir. Hatta çalışılan alanlara uygun koruyucu kolluk kullanılmalıdır. Özellikle demir doğrama ve ısı gerektiren işlerde çalışan kişilerin ısı ve kesilme dirençli kolluk kullanması gerekir. Kolluklar, kişilerin genellikle kollarının tamamını ya da bir kısmını koruyacak şekilde tasarlanır. Çalışılan alana göre seçilmesi gereken kol koruyucu iş güvenliği için oldukça önemlidir.
Koruyucu Kolluk Çeşitleri
Koruyucu kolluklar, çalışanların ellerini ve kollarını korumalarını sağlayan iş güvenliği ekipmanlarındandır. Kimyasal maddeler, sıcak, elektrik ve kesici aletlerin kullanımında dikkatli olunması gerekir. Bu gibi durumlarda herhangi bir yara almamak ya da bir hastalığa yakalanmamak için çeşitleri bulunan ekipmanlar kullanılmalıdır. Koruyucu kolluk çeşitlerine bakılacak olursa:
Kesilmez Kolluk:
Makine, ekipman kullanımı söz konusu olduğunda tercih edilmesi gereken kollukların başında gelir. Kesici aletlerin kullanıldığı ortamlarda, metal fabrikalarında ve otomotiv sektöründe bu kollukların kullanımı sayesinde çalışanların muhtemel hasarlardan korunması sağlanır.
Yanmaz Kolluk:
Yanıcı maddeler ya da ateşle uğraşılan sektörlerde kullanılacak iş güvenliği ekipmanlarından biri yanmaz ve ısıya dayanıklı kolluk çeşitleridir. Bu kollukların yapımında kullanılan malzemelerin önemi oldukça büyüktür. Ateşten koruyan ve çalışanın sağlığını önceleyen bu kolluklar iş sağlığı ve güvenliği açısından önemlidir.
Su Geçirmez Kolluk:
Genellikle suyla çalışılan sektörlerde ya da gıda sektörlerinde tercih edilir. Bu kolluk çeşidi kolun ıslanmasını engeller. Ayrıyeten su geçirmez olması ile kolların kirlenmesini önlediğinden gıda sektöründe sıklıkla tercih edilir.
Aşınma Dirençli Kolluk:
Dirençli malzemelerden üretilen bu kolluklar, bilek ve kol bölgesinde ısı koruması sağlar. Ayrıca kol bölgesinde herhangi bir aşınma ya da kesilmeye karşı kullanılması gereken bir iş güvenliği ekipmanıdır.
Çalışılan sektöre göre kullanılması gereken koruyucuların değişmesi gerektiği gibi yapılan işin koşulları ve kullanılan araç gereçler de göz önünde bulundurulmalıdır. Kuru ortamlarda olan montaj işleri için lateks ya da içerisinde ayrıca koruyucu bulunan eldiven ve kollukların kullanılması gerekir. Ayrıca elektrik işlerinde çalışanlar için de ayrı koruyucu eldiven ve kolluklara ihtiyaç vardır. Çalışılan ortamdaki gerilimin yüksekliğine uygun olan özel yalıtımlı ekipmanlar tercih edilmelidir.
Kolluk çeşitlerine bakıldığında yapılarının bilekten dirseğe kadar uzandığı görülür. Kolluğun uç kısmında yer alan lastikler sayesinde kolun çıkmasını engeller ve işlerin rahat bir şekilde halledilmesini sağlar. Düşük astarlı yapıya sahip olmaları da toz, kimyasal sıvı, toprak gibi yapıların içeri geçmesini engeller ve bariyer oluşturur.
Koruyucu Kollukların Kullanım Alanları
İş güvenliği ve sağlığı söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gerekenlerden biri, uygun ekipmanların kullanılmasıdır. Bu ekipmanların başında koruyucu kolluklar gelir. Ayrıca çalışılan alana göre özel iş kıyafetlerinin giyildiği görülür. Bu özel iş kıyafetleri, çeşitli tehlikeli durumlara uygun olarak hazırlanır.
Çalışma koşullarına ve kullanım alanlarına göre kullanılan eldivenlerin ve kollukların belli aralıklarda düzenli olarak değiştirilmesi gerekir. Ekipmanlar herhangi bir hasar almamış da olsa değiştirilmediği takdirde tehlike oluşturmaya müsaittir. Örneğin, vinil çok amaçlı kolluk kullanıldıktan sonra değiştirilmelidir. Çünkü üzerine kimyasal sıçramış olan kolluklar tehlike barındırır.
Kolluklar kullanım alanlarına göre sınıflara ayrılır:
• Sıvı ürünlerin olduğu yerde hatta gıda işleme işlerinde kullanılan kolluklar farklıdır. Bu tip işlerde gıda uyumlu koruma kolluğu kullanılmalıdır. Daha çok hijyen gerektiren bir alan olduğu için bu alanda çalışırken bütün ekipmanların düzenli olarak kullanılması gerekir. İşin bitimi sonrasında kollukların düzenli olarak değiştirilmesi önemlidir
• Kimyasal üretim alanları, fabrikalar, petrol, sağlık ve kimya sektörlerinde başlıca kullanılması gereken ekipmanların başında kimyasal koruyucu kolluk gelir. Bu kolluğun kullanılması tehlikeli durumlara karşı kişileri korur ve vücudun belli bir parçasının zarar görmesini engeller. Aynı zamanda evde yapılacak boya işlemi için de bu kollukların kullanılması fayda sağlar.
• Metal fabrikaları, makine, otomotiv, kaynak işleri için genellikle ısı dirençli kolluk kullanılır. Kaynak yaparken, metal eritirken veya ateş ile uğraşırken bu kollukların kullanılması gerekir. Çünkü kaynakta oluşan kıvılcımlar, yüksek ısı kişiye zarar verebilecek niteliktedir. Bunun için de ısıya dayanıklı olan kollukların kullanılması önemlidir. Ayrıca bu kolluklar, kesilme risklerine karşı da tercih edilebilir.
• Kesilmeye dayanıklı kolluk sert maddelerin ayrılmasında, parçalanma hâlinde oluşan kesiklerin vücutta zarar oluşturmaması adına kullanılması gereken bir ekipmandır. Kesici, delici, yırtıcı alet kullanımının olduğu işlerde sıklıkla tercih edilen bir kolluk çeşididir. Kesilmez kolluklar aynı zamanda ısınmaya karşı kullanım amacıyla tasarlandığı için kolu korur. Bu yüzden yanma gibi bir tehlike ya da gıda işleme yerlerinde bir problem olduğunda da kesilme dirençli kollukların kullanıldığı görülür.