Genellikle sağlık, otomotiv, sanayi, tarım ve benzeri alanların üretim aşamalarında kullanılan maskeler, işçilerin sağlığı ve yapılan işin kalitesi açısından oldukça işe yararlar. Bu tür iş alanlarının üretim aşamalarında iş güvenliği maske kullanımı önemlidir. Bu doğrultuda bu tür iş kollarında çalışan işçilerin maske kullanmaları gerekmektedir. Koruyucu maskeler işçilerin burun, ağız, çene ve gözlerini örterek onları dış ortamdan gelebilecek zararlara karşı korurlar. Koruyucu maskeler işin yapıldığı ortam, işin ağırlığı ve kullanılan materyal göz önünde bulundurularak tercih edilir.
Hemen her iş kolunda, hijyen koşullarının maksimum seviyede tutulması gerektiği su götürmez bir gerçektir. Bu doğrultuda ilgili iş kolunda çalışan personellerin hijyen koşullarını sağlama konusunda kendilerine yardımcı olacak materyalleri kullanmaları gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliğini sağlamak amacı ile birçok farklı iş kolunda kullanılan kullan at eldiven özellikleri sayesinde kullanıldığı iş ortamının güvenlikli ve hijyenik olmasını sağlar. Tek kullanımlık eldivenler bu amaçla neredeyse her sektör ve iş kolunda sıklıkla kullanılmaktadır. Kullan at eldivenlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli kılan en önemli özelliği, kullanımdan sonra atılıyor olmalarıdır. Eldivenlerin tek kullanımlık olması, iş kolundaki faaliyetlerin sürekli olarak yeni kullan at eldivenler kullanılarak gerçekleştirilmesini gerekli kılar. Bu da işyerindeki her işlemin temiz eldivenler kullanılarak hijyenik koşullar altında yapılması anlamına gelir.
Kurban Bayramı , Müslümanlar için büyük bir önem taşır ve bu özel günde ibadet olarak inananlar kurban keserler. Ancak kurban kesimi sırasında meydana gelebilecek kazalar, bu kutsal günün sevincini gölgeleyebilir. Özellikle bayramda iş kazası yaşamak, tüm bayramın kötü geçmesine neden olabilir. Bu nedenle kazalara karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak ve buna yönelik gerekli ekipmanları kullanmak hayati önem taşır. Kurban kesim ekipmanları kazasız ve hijyenik şekilde kurban görevini gerçekleştirmeyi sağlarken kurban kesiminde önlemler almanıza da katkıda bulunur.
Yalıtımlı iş botu gibi farklı modellere sahip olan iş botları, işçiler için en önemli koruyucu ekipmanlardan biridir. İşçilerin iş yaparken karşılaşabilecekleri kaza ve tehlikelere karşı ayaklarını korumak ile görevli olan iş botu çeşitleri, kendi içlerinde farklı çeşitlere sahiptir. Bununla birlikte belirli bir standarda bağlı olarak üretilirler. Belirli özelliklere sahip olması gereken, özellikle elektrik endüstrisinde faaliyet gösteren işçiler için en önemli ekipmanlardan biri olarak değerlendirilen işbotları, olası işyeri kazaları için koruyucu önlem alınması anlamına gelir.
İş sağlığı ve güvenliği haftası, iş yerinde güvenlik oluşturulması konusunda herkesi bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye çalışılan bir haftadır. Bu hafta kapsamında çeşitli çalışmalar ve projeler yürütülür. Yapılan çalışmalar aracılığıyla iş ortamının daha güvenli hâle gelmesi için ne gibi etkenlere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili detaylı bilgiler sunulur. Bu açıdan İSG Haftası , herkes adına önem taşır. Bu haftada yapılan çalışmalar sayesinde iş yerlerinde iş sağlığı hakkında bilinçlenme kolaylaşır.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği, çalışanlar için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanması için alınması gereken önlemleri ifade eder. Bu önlemler, işçilerin maruz kalabileceği potansiyel tehlikelerin belirlenmesini ve uygulanmasını kapsar. Bununla beraber ilgili kanunlarile çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturabilecek tüm unsurların belirlenmesi ve ortadan kaldırılması hedeflenir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası, bu tür önemli hususlar hakkında farkındalık oluşturmak için her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arasında kutlanır.
İş sağlığı güvenliği, çalışma ortamının çalışanlar için daha güvenilir ve sağlıklı hale gelmesini sağlayan bir uzmanlık dalı. İş yerinde fiziki şartlar sebebiyle meydana gelen iş kazalarının ve buna bağlı olarak yaralanmaların ya da can kaybının minimize edilmesini amaçlarlar. Sağlık problemlerini ve mesleki riskleri ortadan kaldırmayı hedefleyen uzmanlık alanı “İş hijyeni nedir?” sorusuna yanıt olarak verilebilir.
Demir ve metal gibi sağlam yapılı malzemelerin birbirine eklenmesini ya da yapıştırılmasını sağlayan işleme kaynak adı verilir. Kaynak işlemi kaynak makineleri aracılığıyla yapılır. Kaynak işlemi sırasında işlem yapılan demir ya da metalden dış ortama çeşitli parçacıklar yayılır. İşçilerin bu parçacık ya da kıvılcımlardan kesinlikle korunmaları gerekmektedir. Kaynak işlerinde iş sağlığı ve güvenliği şartlarını sağlamak için işçilerin belirli koruyucu malzemelere ihtiyaçları vardır. Bu doğrultuda kaynak işlemine başlamadan önce kaynak gözlüğü, kaynak eldivenleri, koruyucu kulaklık ve en önemlisi kaynak solunum maskesi ile kaynak başlıklarının temin edilmesi gerekir. Kaynak işçileri bu eşyaları temin ederek kaynak işlemine başladıkları takdirde işlem esnasında ortaya çıkabilecek olası yaralanmaların önüne geçilmiş olur. Kaynak işlemi sırasında ihtiyaç duyulan koruyucu malzemeler arasındaki en önemli eşya kaynak başlığıdır.
1987 yılında kurulmuş olan İstanbul Ticaret, tedarik ortağı olarak faaliyet göstermektedir. Yaklaşık 30 yılı aşkın tecrübesiyle İstanbul Hırdavat A.Ş ve İstanbul İş Güvenliği ve Endüstriyel A.Ş olarak kişisel koruyucu donanım ve endüstriyel ürünler alanında uzmanlığı ile iş birlikçilerine destekte bulunurak bünyesine eklediği bayilik ve distribütörlüklerle her geçen gün büyüyerek sektörün önde gelen firmaları arasında yerini almıştır. Kurulduğu ilk günden bugüne misyonu ve vizyonu açısından iş hayatına değer katmak öncelikleri arasında yer alması ve uzun süreli tecrübesi, markanın birçok alanda ilgi odağı olmasını ve daha sonrasında gelen başarı da açıklıyor. Özellikle iş güvenliği malzemeleri ve hırdavat alanındaki geniş dağıtım ağı sayesinde Türkiye’nin birçok bölgesine hizmet vermeye devam ediyor.
Koruyucu kulaklıklar yüksek ses seviyesinin bulunduğu çalışma ortamları ve yerlerde kulak sağlığını korumak için kullanılan iş malzemeleridir. Kulakların duyma oranı belli desibellerin üstündeki gürültülerde daha az olacaktır. Devamlı yüksek sese maruz kalan kulaklar, insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Anlık olarak yükselen sesler, kulaklara ciddi anlamda zarar verebilmektedir.