Yarım Yüz ve Tam Yüz Maskeler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Genellikle sağlık, otomotiv, sanayi, tarım ve benzeri alanların üretim aşamalarında kullanılan maskeler, işçilerin sağlığı ve yapılan işin kalitesi açısından oldukça işe yararlar. Bu tür iş alanlarının üretim aşamalarında iş güvenliği maske kullanımı önemlidir. Bu doğrultuda bu tür iş kollarında çalışan işçilerin maske kullanmaları gerekmektedir. Koruyucu maskeler işçilerin burun, ağız, çene ve gözlerini örterek onları dış ortamdan gelebilecek zararlara karşı korurlar. Koruyucu maskeler işin yapıldığı ortam, işin ağırlığı ve kullanılan materyal göz önünde bulundurularak tercih edilir.
Koruyucu maskeler yarım yüz ve tam yüz maskeleri olmak üzere iki farklı çeşit olarak üretilirler. Yarım yüz maskeleri burun, ağız ve çeneyi üretecek şekilde tasarlanan solunum maskeleridir. Tam yüz maskeleri ise göz, burun, ağız ve çeneyi örtecek şekilde tasarlanır. Yarım yüz maskeleri gaz ve buhar filtresine sahiptir ve genellikle kimyasal gaz ve buharın yoğun olduğu iş ortamlarında kullanılır. Filtreler, tam yüz maskesi ve yarım maskelerde kullanılabilir. Tam yüz maskelerinde kullanılan filtrelerin ayırt edici en büyük faktörü ise koruma seviyesinin yarım yüze göre daha güçlü olması ve ABEK2P3, AXP3, Formaldehit gibi filtreler ile kullanımda tam yüz seçilmesi gerektiğidir.
Yarım Yüz Maskeleri
Yarım yüz maskeleri işçilerin burun, ağız ve çeneyi örterek onların toz, buhar, sis ve dumana karşı güvende kalmasını sağlarlar. Yarım yüz maskesi dış ortamdaki havanın çalışanlar tarafından solunmasını engelleyerek, kişileri zararlı duman ve buharlara karşı korur. Bu koruma işini sahip olduğu filtre aracılığıyla gerçekleştiren yarım yüz maskesi hafif materyaller kullanılarak üretilir. Hafif olması sebebi ile işçiler tarafından kolaylıkla takılıp çıkarılan yarım yüz maskesi, aynı zamanda belirli kurallar çerçevesinde uzun süreler boyunca kullanılabilir.
Yarım yüz maskelerinin filtreleri, genellikle değiştirilebilir özelliktedir. Yarım yüz maskelerinin filtrelerinin değiştirilebilir olması gereksiz maske satın alımının önüne geçerek sürdürülebilir ve ekonomik tüketime katkıda bulunur. Yarım yüz maskeleri kullanıcıların burunlarının üstünden çene altlarına kadar olan bölgelerini kapatır. Yarım yüz maskeleri ekonomik, az bakım gerektiren ve kolay kullanım sağlayan solunum maskeleridir. Solunum koruyucu maske çeşitlerinden biri olan yarım yüz maskesi kullanıcıların ağız kısmına takılmak amacıyla esnek bir kayışa ya da maske bağına sahiptir. Maske bağları beşik süspansiyonu maskenin kullanıcının yüzüne rahat oturmasını sağlayarak konforlu bir kullanım sağlar.
Yarım yüz maskeleri uzun süreli kullanılabilmeleri için genellikle elastomerik malzeme kullanılarak üretilirler. Elastomerik malzeme esnek yapısı sayesinde yarım yüz maskelerinin uzun süreler kullanılabilmesini sağlar. Yarım yüz maskelerine birden fazla filtre takılabilir ve bu sayede daha yüksek seviyede korunma sağlanabilir. Yarım maskeler yüze tam oturur ve dış ortamdan aldıkları havayı dengeli ve güvenli bir şekilde kullanıcıya aktarırlar. Bazı yüz maskelerinde kullanımı daha konforlu kılmak adına boyun bandı bulunur. Yarım yüz gaz maskesi insan sağlığı için zararlı olan gaz ve partiküllerin dış ortamdan kullanıcıya bulaşmasını engellemeyi hedefler. İlgili iş kolundaki faaliyetlerin güvenlikli bir biçimde gerçekleştirilebilmesini sağlar. Yarım yüz maskeleri genellikle sprey boya, ilaçlama, kimyasal maddelerin spreylenmesi gibi işlemler yapılırken kullanılır. Yarım yüz maskeleri; maksimum görüş alanı, ekonomik avantaj, yeniden kullanılabilirlik ve hafiflik gibi çeşitli özelliklerinden dolayı ilgili iş kolu sahipleri ve işçileri tarafından sıklıkla kullanılan solunum koruyucu maske türüdür.
Tam Yüz Maskeleri
Tam yüz gaz maskesi, ortamdaki insan sağlığına zararlı kimyasal gazlara karşı kullanıcıları koruyan bir maske çeşididir. Kimyasal koruyucu özelliğe sahip bu maske çeşidi, ortamda bulunan gaz tipine uygun filtrelerin maskeye takılması yolu ile kullanıma hazır hale getirilir. Tam yüz gaz maskeleri sadece kimyasal gazlara karşı değil, ortamdaki tozlardan korunmak amacı ile de kullanılmaktadır.
Gaz maskeleri kullanılırken ortamda yeterli oksijenin olması oldukça önemlidir. Ortamdaki oksijen oranının %20’den düşük olması durumunda tam yüz gaz maskesi kullanılamaz. Bu tür ortamlarda oksijen takviyeli tam yüz gaz maskelerinin takılması gerekmektedir. Tam yüz gaz maskeleri tek filtreli ve çift filtreli olarak farklı iki çeşit halinde üretilirler. Solunum maske çeşitleri arasında en yüksek koruma oranına sahip olan gaz maskeleri filtre sayısına uygun olarak kullanılmalıdır.
Kimyasal gaz filtreleri çalışılacak ortama ve yapılacak işe uygun biçimde seçilirler. Tam yüz gaz maskesi filtreleri genel itibariyle A tipi, B tipi, AB tipi ve P3 tipi olarak sıralanabilir. A tipi filtreler organik gazlara; B tipi filtreler inorganik gazlara, E- Asit ve K- Amonyak filtreler organik ve inorganik gazlara ve P3 tipi filtreler tozlara karşı koruma sağlar. P3 tipi maskeler aynı zamanda toz maskesi kategorisinde yer alır. Bu maske tipi toz ve parçacıkları filtreleyerek kullanıcıların zararlı maddeleri solumamasını sağlarlar. Tam gaz maskeleri yumuşak ve alerjik olmayan baş parçaları kullanılarak üretilirler. Yumuşak yapısı, maskenin uzun kullanımlar söz konusu olduğunda konforlu bir kullanım sunmasını sağlar. Tam gaz maskeler aynı zamanda geniş bir ön siperliğe sahiptir. Bu ön siperlik maskeyi kullanan işçilere geniş bir görüş alanı verir. Tam yüz gaz maskeleri giyme ve çıkarması kolay olan dengeli kayışlara sahiptir. Bu kayışlar sayesinde gaz maskesi kullanıcıların baş ve yüzüne rahatlıkla oturur ve hava sızdırmaz. Tüm bu özellikler doğrultusunda maske seçimi, solunum koruyucu maske özellikleri göz önünde bulundurularak seçilmelidir.