Yüksekte Çalışma Ekipmanları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
Galvaniz çeşitli madenlerin daha dayanıklı hale gelmesini sağlayan bir işlem olduğu için doğal olarak yüksekte çalışma ekipmanlarında da sık sık kullanılmaktadır. Uzun ömürlü oldukları için bu alanda kullanılan ekipmanların hiçbir hasar almadan uzun ömürlü olmalarını sağlar. Bunun yanında ankraj da sabitleme ve tedbir için kullanılan en önemli tekniklerden biridir. Ankraj demiri, civataya bağlı büyük bir plaka veya rolendadır. Bu malzeme ile çok güçlü sabitleme işlemleri yapılabilir. İş güvenliği tedbirlerinin en önemli olduğu alanlardan biri kesinlikle yüksekte çalışılan yerlerdir. Bu tarz alanlarda kullanılması gereken iş güvenliği ekipmanları mutlaka yeterli özelliklere sahip olmalı ve dayanıklı malzemelerden üretilmelidir. Bu ekipmanların en önemlilerinden biri de yatay yaşam hattıdır.
Yatay yaşam hattı, çalışan kişilerin bir hat üzerinde rahat bir şekilde hareket etmelerini sağlamak için kullanılır. Ancak bu hat oluşturulurken kullanılan karabina ve halat gibi ürünlerin tamamının 316 kalite paslanmaz malzemelerden üretilmesi gerekir. Aynı zamanda üzerinde kullanılan malzemelerin çıkarılmasına gerek kalmadan kolayca hareket edecek şekilde tasarlanması da önemlidir. Çalışanların rahat hareket edebilmeleri için yatay yaşam hattının ovalleştirilmiş olması ve aynı zamanda çapaklı olmaması gerekir. Yatay yaşam hattı özellikleri ve görevleri, kişileri düşme riski olan yerlerde korumak ve rahat hareket etmelerine yardımcı olmaktır. Dikey yaşam hattı ise yine aynı özelliklere sahip olması gereken ve insanların dikey alanlarda çalışırken düşmelerini engellemek için kullanılan düzenektir. Bu düzeneklerde kullanılan tüm malzemelerin mutlaka galvaniz çelik (paslanmaz çelik) ile üretilmiş olmaları gerekir.
Yatay Yaşam Hattı ve Dikey Yaşam Hattı Hangi Amaçla Kullanılır?
Bilindiği gibi insanlar kimi zaman yüksek yerlerde çalışmak zorunda kalabilirler. Bu gibi alanlarda mutlaka doğru yüksekte çalışma ekipmanları kullanılmalı ve gerekli tüm tedbirler alınmalıdır. Bu konuda akıllara gelen ilk seçenek ise yüksekte çalışma emniyet kemeri olur. Ancak bu kemerin tam olarak işlevini görmesi ve çalışanların rahat hareket edebilmeleri için sabitlenmesi gerekir. Bunun için ise işin yapılma şekline bağlı olarak insanları sabitleyecek yatay veya dikey yaşam hatları kurulmalıdır. Yatay yaşam hattı kurulumu yapabilmek için bazı ekipmanlar gerekir. Bu düzenek için şok emici, başlangıç braketi, sonlandırma braketi, ara braket, paslanmaz çelik hat, gerdirme indikatörü, ankraj plakası ve ankraj civatası gerekir. Bağlantıların mutlaka doğru ve sağlam bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu konuda atlanacak en ufak bir detay dahi insan hayatını tehlikeye atabilir. Bu konuda düzenekleri kuracak olan kişilerin mutlaka yasal olarak belirlenen ve resmi kurumlar tarafından da onaylanan dikey yaşam hattı standardı veya yatay yaşam hattı standartları gibi konular hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu tarz alanlarda yoğun güç ile karşılaşacak olan bağlantı yerlerinin son derece dayanıklı bir şekilde hazırlanması gerekir. Bu sebeple çelik ankraj kullanımına çok dikkat edilmelidir. İş kazalarının çoğu, doğru iş güvenliği ekipmanları kullanmamaktan kaynaklanır. Aynı zamanda bazı kazalar ise doğru ekipmanların yanlış kullanılmasından kaynaklanır. Özellikle yüksekte çalışma emniyet kemeri kullanımı veya kurulacak olan yaşam hatları hakkında dikkatli olmamak, bu alanda da ciddi kazalara neden olabilir. Bu tarz riskli alanlarda yapılacak çalışmalardan önce mutlaka işin uzmanları ile iletişime geçerek yatay ve dikey yaşam hattı kurulumu hakkında bilgiler alınmalı veya yatay yaşam hattı malzemeleri ve dikey yaşam hattı malzemeleri hakkında doğru seçimler yapılmalıdır.
Yatay ve Dikey Yaşam Hattı için Doğru Ekipman Seçimi
Bilindiği gibi yüksekte çalışan kişiler için yaşam hattı kurulurken en önemli ekipmanlardan biri de ankraj çeşitleridir. Sabitleme amacı ile kullanılan bu ürünler ne kadar sağlam olursa o kadar güvenli bir iş ortamı yaratılır. Özellikle sabitlemenin sağlamlaştırılması için kullanılan ankraj çubuğu, en dayanıklı malzemelerden üretilmeli ve kırılma, bükülme veya yıpranma gibi etkilere karşı dirençli olmalıdır. Ankraj çeşitleri arasında pasif ankraj zeminin hareketinden doğan yükleri taşırken ön germeli ankraj, geçici veya kalıcı olarak kullanılabilir. Kalıcı ankraj, genellikle yapı veya kazı alanlarında kullanılır. Yaşam hatlarında mutlaka olması gereken ekipmanlardan biri de emniyet kemeridir. Ancak bu ürünler farklı özelliklerde üretildikleri için mutlaka yüksekte çalışma emniyet kemeri fiyatları hakkında araştırma yapılmalı ve en doğru seçimler için bu ürünlerin sahip olması gereken özellikler hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Yaşam hattı kurulacak yerlerde geçici olarak kurulabilen mobil yatay yaşam hattı, hem pratik olması hem de işler bittikten sonra kolay bir şekilde sökülüp farklı yerlerde de kullanılabilmesi sebebi ile tercih edilen bir seçenektir. İş yapılacak alan dikey bir yapıya sahipse o zaman risk çok daha fazla olacaktır. Bu sebeple dikey yaşam hattı kurulumu yatay yaşam hattı kurulumuna göre daha zor olabilir. Aynı zamanda çok daha fazla dikkat gerektirir. Bu sebeple dikey yaşam hattı ekipmanları hakkında çok daha seçici ve araştırmacı olmak gerekir. Yüksekte çalışma kişisel koruyucu donanımları ve birlikte kullanılan ekipmanları mutlaka uzmanlar eşliğinde ve yasal mevzuatlar göz önüne alınacak seçilmelidir. Bu sayede en güvenli iş alanları oluşturulabildiği gibi aynı zamanda iş güvenliği maksimum seviyede sağlanmış olur. Bu alanlarda kullanılacak ekipmanlar hakkında bilgisi olmayan kişiler ise kesinlikle yüksekte çalışma ekipmanları nelerdir sorusuna yanıt almadan harekete geçmemelidirler.