1250 TL ve alışverişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Yangın Sınıfları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
19.07.2023

Yangın Sınıfları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

>İnsan hayatında ve çevre sağlığını tehlikeye sokacak yangınlar doğal bir felakettir ve yangın sınıfları ile sınıflandırılır. Yangınlar yeterli önlem alınmadığında ya da yanıcı ve yakıcı maddeler dikkatsiz bir şekilde kullanıldığı takdirde meydana gelir.

 

Ufak kıvılcımlar dahi büyük yangınlara sebebiyet verebilir. Yangınların meydana gelmemesi için çeşitli önlemler alınıyor olsa dahi, bazı durumlarda yangının önüne geçmek neredeyse imkansız olabilir. Bu gibi durumlarda yangın sürecini yönetmek yangının çıkmasını engellemek kadar önemlidir. Yangın sürecini profesyonel ve başarılı şekilde yürütebilmek adına ise mutlaka yangın sınıfları ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmak gerekir.

Yangın Neden Kategorize Edilir?

Yangın sınıfları nelerdir sorusuna yangınların 6 farklı sınıfta gruplandırıldığına dair yanıt vermek mümkündür. A, B, C, D ve E sınıfı olarak sınıflandırılan yangınların tamamı tehlike ve kullanılacak yöntem önemi açısından birbiriyle aynıdır. Hafif atlatabilecek bir yangın sınıfının mevcut olmadığını mutlaka dile getirmek gerekir. Dolayısıyla yangın sınıflarının kategorize edilmesini sağlayan en önemli sebep yangının nasıl müdahale edileceğini tespit etmeyi daha kolay hale getirmelidir.

Yangın Sınıfları Nelerdir?

Yangın tehlike sınıfları tehlike durumlarına göre sınıflandırılır:

A Sınıfı

A sınıfı yangınlar, yangınların ana sınıfıdır. Katı maddelerin yanması sonucunda meydana gelen yangınlar A sınıfında kategorize edilir. Odun, kağıt, koltuk ya da kanepe gibi madde ya da eşyaların yanması sonucu meydana gelen yangınlar A sınıfına dahildir. A sınıfı yangınlar ile mücadele etmenin ilk yolu hava akışını kesmektir. Hava akışı kesildikten sonra su veya kuru toz söndürücü kullanılarak yangına müdahale edilmelidir. Teknolojinin ilerlemesi ile yangın söndürme ekipmanları arasına giren sıvı söndürücüler de A sınıfı yangınlarda tercih edilebilir.

B Sınıfı

B sınıfı yangınlar yanıcı olan sıvı maddelerin sebep olduğu yangın tiplerini içerir. Alkol ve benzin gibi maddelerin yakıcı maddeler ile etkileşime girmesi sonucu meydana gelen yangınlardır. B sınıfı yangınlara müdahale ederken dikkat edilmesi gereken en önemli etken hidrojen ve oksijen gazının yoğunluğudur. Eğer yangının olduğu ortamda hidrojen ve oksijen yoğun miktarda bulunuyorsa yangını önlemek oldukça zor olabilir. Bu gibi yangınları söndürmeye çalışırken su kullanılması kesinlikle önerilmez. B sınıfı yangın söndürme için kimyasal ve kuru toz içeren söndürücü köpükler tercih edilebilir.

C Sınıfı

Yanıcı gaz maddeleri sebep olduğu yangınlar C sınıfı yangınlar olarak değerlendirilir. Bu sınıfta yer alan yangınlar genellikle metan, asetilen, hidrojen ve pentan gazları ve bu menşei gazların etkileşimi sonucu meydana gelir. C sınıfı yangınlar gaz menşei bir yangın sınıfı olmaları sebebiyle açık havada müdahale edilmeleri oldukça zordur. Eğer yangın kapalı bir alanda yaşanıyorsa etrafında çevrelemek ve hava alışverişini sıfıra indirmek gerekir. Hava moleküllerinin çok hızlı şekilde hareket etmesi yangını kontrol altına almayı zorlaştırır. Bunun için hava moleküllerinin ağırlaştıracak etkileşimini sıfıra indirmek ve yalnızca kimyasal toz söndürücüler kullanmak gerekir. Toz söndürücü içerisinde yer alan yapılar hava moleküllerine yapışır ve akışı engeller.

D Sınıfı

Yangın sınıfları kaça ayrılır sorusuna verilebilecek yanıtların arasında bulunan D sınıfı yangınlar metallerin başrolde olduğu bir yangın tipidir. Çok sıcaklıkta eriyen dolayısıyla zamanla yangına dönüşmesi oldukça tehlikeli bir hal olan metaller, müdahale edilmesi zor bir yangın tipini içerir. D sınıfı yangınlara müdahale ederken kullanılacak olan malzemeler mutlaka yüksek sıcaklığa dayanıklı olmalıdır. Yangın tüpü, hortum ya da araçlar yüksek sıcaklığa girdiği anda bozulmamalı, kullanılacak olan söndürücünün tipinin mahiyetine dikkat edilmelidir. D sınıfı yangınlarda hidrojen kaynaklı ya da içerik söndürücü kullanılması kesinlikle önerilmez.

E Sınıfı

İSG yangın sınıfları arasında yer alan E sınıfı yangınlar elektrikli cihaz ya da elektrik tesisatlarında meydana gelen arızalardan kaynaklı olarak yaşanır. E sınıfı yangınlarda söndürücü olarak su kullanılması kesinlikle önerilmez. İletken bir malzeme olan su elektrik yangınlarında kullanıldığı takdirde çarpılmaların meydana gelmesine sebebiyet verir. E sınıfı yangınlarda mutlaka ısı dirençli iş eldiveni kullanmak ve içeriğinde karbondioksit bulunan söndürücüler ile müdahalede bulunmak gerekir.

F Sınıfı

Pişirme aletlerinde kullanılan yağların yangına sebebiyet vermesi F sınıfı yangınlar olarak sınıflandırılır. Ev, restoran ve otel mutfakları F sınıfı yangınların en yaygın olarak görüldüğü alanlardır. Tencere ve tavada kullanılan yağların sıcaklıklarının çok fazla yükselmesi sonucu meydana gelen bu yangınları söndürmek için kesinlikle su kullanmamak gerekir. Isıya dayanıklı eldiven ile müdahale edilmesi gereken bu yangınlarda toz söndürücü veya sulu kimyasal söndürücüler tercih edilebilir.

Yangın Sınıfları ile İlgili Bilgi Sahibi Olmanın Önemi

Yangın sınıfları ve söndürücüleri yangınlara mümkün olan en kısa süre içerisinde müdahale etmeyi sağlar. Yangın sınıflarıyla ilgili bilgi sahibi olmak yanıcı malzemeye göre yangın tüpü seçimine ve söndürücüler ile ilgili doğru karar vermeye yardımcı olur. Yangın sınıfları ile ilgili yeterince bilgi sahibi olunmadığı takdirde yanlış söndürücüler ile müdahale etmek yangının kısa süre içerisinde müdahale edilemez bir hal almasına yol açabilir.

Yangın esnasında yangının hangi sınıfta olduğu fark etmeksizin mutlaka ısıya dayanıklı baret kullanılması gerekir. Yangına müdahale eden işçiler tarafından kullanılması gereken bu güvenlik ekipmanları meydana gelebilecek risklere karşı önlem almaya yardımcı olur. Yangının sınıfı fark etmeksizin kullanılması gereken bir diğer güvenlik ekipmanı ise ısı koruyucu kolluk çeşitleridir. Farklı sebepler dolayısıyla meydana gelebilecek yangınların mümkün olan en kısa süre içerisinde kontrol altına alınması için işlemi gerçekleştiren kişilerin yeterli bilince sahip olmaları gerekir.

Blog Son Eklenenler
Goodyear İş Ayakkabıları ile Maksimum Güvenlik

Goodyear İş Ayakkabıları ile Maksimum Güvenlik

Goodyear iş güvenliği ayakkabısı , sektördeki uzun yıllara dayanan lastik teknolojisi tecrübesini iş güvenliği alanına taşıyarak ayak sağlığını ve performansı bir araya getirir. Hafif yapısı, dayanıklı malzemeleri ve yüksek standartları sayesinde bu ayakkabılar, uzun süreli kullanımlarda bile konforu korur. Sadece iş kazalarını önlemekle kalmaz, aynı zamanda çalışma verimliliğini de artırır.

Devamını Oku
22.04.2025
Endüstriyel Sektörde Montaj Eldiveni Seçim Rehberi

Endüstriyel Sektörde Montaj Eldiveni Seçim Rehberi

Endüstriyel sektörlerde çalışanların güvenliği, üretim sürecinin verimliliği ve iş kazalarının önlenmesi açısından kritik bir konudur. Özellikle mekanik işlerde kesilme, aşınma ve kimyasal maddeye maruz kalma gibi risklere karşı mekanik eldiven kullanımı büyük önem taşır. İş güvenliği eldiveni , farklı sektörlerde çalışanların ellerini koruyarak uzun vadede iş kazalarını azaltmaya yardımcı olur. Örneğin koruyucu iş eldiveni ise yüksek direnç gerektiren ağır sanayi uygulamalarında tercih edilir. Dolayısıyla el koruma ekipmanı çalışma alanına uygun olarak seçilmelidir.

Devamını Oku
08.04.2025
İş Güvenliğinde 3M Yüz Maskesi Kullanımı ve Faydaları

İş Güvenliğinde 3M Yüz Maskesi Kullanımı ve Faydaları

İş güvenliği çalışanların sağlığını korumak için en önemli önlemlerden biridir. Özellikle sanayi, inşaat, madencilik ve kimya sektörlerinde çalışanlar, havada bulunan zararlı maddelerden korunmak için maske kullanmalıdır. Bu maskeler zararlı toz, gaz ve duman partiküllerini filtreleyerek solunum yollarının zarar görmesini önler. Solunum koruyucu maske, kimyasal buharlar, zararlı mikroorganizmalar ve ince partiküller gibi çeşitli tehlikelerden koruma sağlar.

Devamını Oku
11.02.2025
İş Güvenliği Ekipmanlarının Güvenli Kullanımı

İş Güvenliği Ekipmanlarının Güvenli Kullanımı

Çalışma ortamında iş güvenliği önlemleri almak, kazaların önlenmesi ve çalışan sağlığının korunması için gereklidir. Bu önlemlerin en temel unsurlarından biri de doğru ve etkili şekilde kullanılan iş güvenliği ürünleri ve ekipmanlarıdır. Koruyucu ekipman kullanımı işyerindeki risk faktörlerini minimize ederek çalışanların güvenliğini artırır. Birçok sektörde iş kazalarını önlemenin ilk adımı, iş yerinde kullanılacak çalışma ortamında ekipman seçiminden geçer. 

Devamını Oku
03.01.2025
Havalandırmasız Baret Modelleri ve Seçim Rehberi

Havalandırmasız Baret Modelleri ve Seçim Rehberi

Havalandırmasız güvenlik bareti tozlu, kirli veya düşük sıcaklıklardaki çalışma ortamlarında kullanılan güvenlik ekipmanları arasındadır. Bu iş güvenliği baretleri deliksiz bir tasarıma sahiptir ve bu sayede başı dışarıdan gelecek darbelere karşı korurlar. İş güvenliği baret özellikler modellere göre değişir. Ayrıca konforlu baret seçimi için çok önemlidir. İşyeri baret seçim rehberi arasında baret modelleri de büyük bir yer kaplar.

Devamını Oku
03.01.2025
Laboratuvar Önlüğü Neden Giyilir ve Nasıl Seçilir?

Laboratuvar Önlüğü Neden Giyilir ve Nasıl Seçilir?

Kimya, biyoloji, tıp ve mühendislik gibi alanlarda laboratuvar ortamında çalışan kişilerin iş kazalarına karşı koruma sağlamak için koruyucu ekipman parçaları kullanmaları gerekmektedir. Laboratuvar çalışma koşulları beklenmeyen durumlara yol açabileceğinden, laboratuvar önlüklerinin kullanımı çok önemlidir. Laboratuvar önlük seçimi nedenleri arasında en önemli madde önlüklerin koruma sağlamasıdır. 

Devamını Oku
30.12.2024
İş Güvenliğinde Darbe Koruyucu Çizme Kullanımı

İş Güvenliğinde Darbe Koruyucu Çizme Kullanımı

Darbe koruyucu iş çizmesi iş güvenliğinin sağlanması için çok önemli bir parçadır. Bu çizmeler ağır sanayi, inşaat, madencilik, lojistik ve tarım gibi sektörlerde çalışan kişileri çalışma ortamı tehlikeleri gibi durumlardan korumak için çok önemlidir. İş güvenliği çizmeleri çelik burun koruması, kaymaz taban, darbe emicilik, delinme direnci, su ve kimyasallara dayanıklılık gibi özellikleriyle güvenliği arttırır. 

Devamını Oku
30.12.2024
Kimyasal Risklere Karşı Tyvek Tulum ile Güvenlik

Kimyasal Risklere Karşı Tyvek Tulum ile Güvenlik

Kimyasal riskler, pek çok sektörde çalışanların sağlığını tehdit eden önemli tehlikelerden biridir. Bu riskleri minimize etmek ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak adına kimyasal koruma ekipmanları büyük önem taşır. Özellikle Tyvek tulum güvenlik önlemleri içerisinde öne çıkan ve yaygın olarak tercih edilen ekipmanlardan biridir. Hafif ama sağlam yapısı sayesinde tulumlar, çalışanların hareket kabiliyetini kısıtlamadan güvenlik sunar. Tüm bu özellikleriyle iş güvenliği Tyvek tulum çözümlerinin başında gelir.

Devamını Oku
28.11.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.