Tehlikeli Kimyasal Maddeler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tehlikeli Kimyasal Maddeler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tehlikeli kimyasal maddeler insan sağlığı ve güvenliğine zarar verme riski olan malzemeler olarak bilinmektedir. Bulunduğu ortamdaki diğer malzemelere de zarar verebilen dolayısıyla hem taşıma hem de depolama sırasında yüksek miktarda özen gösterilmesi gereken tehlikeli kimyasal maddeler insan sağlığı için çok zararlı olabilir. Tehlikeli madde olarak da adlandırılan bu malzemeler uluslararası kısaltması ile HAZMAT olarak adlandırılmaktadır. Eşyalara, çevre ya da organizmalara zarar verebilen katı, sıvı ve gaz bütün malzemeler tehlikeli kimyasal maddeler içerisinde yer alır.

Tehlikeli kimyasal maddelere örnek olarak verilebilecek pek çok farklı malzeme bulunmaktadır. Radyoaktif, yanıcı, patlayıcı, aşındırıcı ya da boğucu bütün madde grupları tehlikeli madde verilebilecek örnekler arasında yer almaktadır.

Tehlikeli Maddeler Nelerdir?

Tehlikeli kimyasallar yönetmeliği göz önünde bulundurulduğunda insan ve çevre sağlığı için zarar oluşturabilecek ve kullanım esnasında risk meydana getirecek bütün maddeler tehlikeli kimyasal maddeler sınıfında yer almaktadır. Patlayıcılar, basınçlı gazlar, yanıcı sıvılar veya yanıcı katılar gibi pek çok farklı madde tehlikeli kimyasal maddeler içerisinde yer almaktadır.

Tehlikeli kimyasal madde sembolleri bu maddeler hakkında bilgi sahibi olunabilmesi konusunda oldukça önemli bir rol oynar. Semboller hangi maddelerin tehlikeli olduğunu dolayısıyla ne gibi bir özen gösterilerek depolanması gerektiği hakkında bilgi vermektedir. Semboller yüksek Voltaj, biyolojik tehlike, kimyasal silah gibi birçok farklı maddeyi tanıtabilmek amacıyla tasarlanmıştır ve kullanılmaktadır.

İnsan sağlığı için zararlı olan dolayısıyla hem depolama hem de taşıma sırasında mutlaka büyük bir özen gösterilmesi gereken tehlikeli kimyasal maddelerin taşınması esnasında kesinlikle kimyasal eldivenler kullanılması gerekir. Aksi halde geri dönüşü olmayan problemler meydana gelebilir. Herhangi bir problem yaşamamak ve taşıma ya da depolama işlemlerinin başarı ile gerçekleşmesini sağlamak adına mutlaka kimyasal eldiven, koruyucu maske ve koruyucu gözlük gibi ekipmanların kullanılması gerekmektedir.

Patlayıcılar

Patlayıcılar tehlikeli maddeler içerisinde yer alır. İnsan ve çevre sağlığı için zararlı olan patlayıcı maddelerin taşınması ve saklanması sırasında bu iş ile görevlendirilmiş uzmanların mutlaka kimyasal koruyucu gözlük kullanmaları gerekir. Darbe, ısı, sürtünme ya da yüksek ısı ile basınç oluşturan maddeler olarak tanımlanan patlayıcılar birçok farklı alt başlığa sahiptir. İçerisinde farklı ürünlerin yer aldığı patlayıcıların mutlaka güvenli bir şekilde kontrol edilmesi ve taşınma esnasında büyük bir titizlik gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi halde insan ve çevre sağlığı için zararlı durumlar meydana gelebilir.

Kimyasal tehlike nedir sorusuna çeşitli koşullar altında ortaya çıkabilecek kimyasal kazalar olduğuna dair yanıt vermek mümkündür. Kimyasal tehlike özellikle tehlikeli kimyasal maddelerin taşınması ve muhafaza edilmesi esnasında meydana gelebilecek kazalar olarak bilinmektedir. Patlamalar, kaçaklar, yangınlar ya da toksik veya tehlikeli maddeleri yayılması gibi pek çok farklı durum kimyasal tehlike olarak bilinmektedir.

Tehlikeli kimyasal maddelerin taşınması mutlaka büyük bir titizlik ile gerçekleştirilmesi gereken bir iştir. Dolayısıyla bu iş ile görevli olan kişilerin mutlaka solunum koruyucu maske gibi tehlikeli kimyasalların zararlı etkilerinden korunmalarını sağlayan ekipmanlar tercih etmeleri gerekir. Bu gibi koruyucu ekipmanlar istenmeyen bir sızıntı durumunda görevlileri korur ve meydana gelebilecek riskleri minimum seviyeye indirir.

Basınçlı Gazlar

Kimyasal ve tehlikeli olan malzemeler arasında bulunan basınçlı gazlar da mutlaka solunum maskesi kullanılarak taşınması gereken malzemelerdir. Bütün gazlar basınç altında depolanmakta ve taşınma işlemleri de bu şekilde gerçekleşmektedir. Basınçlı gazlar içerisine dahil olan pek çok malzeme tehlikeli kimyasal sınıfına girer. Tehlikeli kimyasal sınıfında yer olan basınçlı gazlar herhangi bir sebep dolayısıyla patlama yaşarsa insan ve çevre sağlığı için büyük bir zarar meydana getirir.

Tehlikeli kimyasal maddelerin ortama çıkması ile birlikte pek çok farklı problemle karşılaşmak söz konusu haline gelebilir. Bu gibi problemlerle karşılaşmamak adına tehlikeli kimyasallar yalnızca bu konuda uzman kişiler tarafından taşınmalıdır. Taşıma esnasında gerekli önlemler alınmış olsa dahi uzmanların mutlaka kimyasal tulumu gibi koruyucu ekipmanlar giymeleri gerekir. Bu sayede meydana gelebilecek herhangi bir risk durumunda tehlikeli kimyasal maddelerin verebileceği zarar minimum seviyeye iner.

Zehirli ve Bulaşıcı Maddeler

Tehlikeli kimyasal maddeler arasında bulunan zehirleyici ve bulaşıcı maddelerde mutlaka gerekli koşullarda saklanması ve taşınması gereken kimyasal maddeler grubundadır. Yutulduğunda, solunduğunda ya da cilt ile temas ettiği takdirde ciddi yaralanmalara yahut ölüme neden olabilecek zehirli ve bulaşıcı maddeler insan sağlığı ve çevre sağlığı için bir tehlike meydana getirir.

Dolayısıyla bu gibi zehirleyici ve bulaşıcı maddelerin muhafaza edilmesi esnasında dikkat edilmesi gereken pek çok farklı etken bulunur. Bu etkenlere dikkat edilmediği takdirde kimyasal maddeler insan sağlığı için zararlı hale gelmekte ve kimyasal tehlike oluşmaktadır. Bu gibi bir problem yaşanmaması adına tehlikeli kimyasal maddelerin yalnızca bu alanda yeterli bilgiye sahip olan uzmanlar tarafından ve yeterli donanım ile muhafaza edilmesi ve taşınmasına dikkat edilmelidir.

Tehlikeli kimyasalların taşınması esnasında kullanılan kimyasal koruyucu kıyafet meydana gelebilecek kimyasal tehlike adına önlem arz eder. Bu sayede insan sağlığı için zararlı herhangi bir problem yaşanmaması adına önlem alınır ve yaşanabilecek olan problemler minimum seviyede tutulur. Birçok farklı özelliğe sahip olan kimyasal malzemelerin taşınması esnasında mutlaka koruyucu donanıma ve ekipmana sahip olmak gerekir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.