Rahat Nefes Alabilmek Adına Kullanım Kolaylığı Sağlayan Ventilli Maskeyi Tanıyalım
Çeşitli solunum yolu hastalıklarında, bulaşıcı hastalıklarda, tozlu, dumanlı çalışma ortamlarında kullanılan ventilli maske nefes almayı kolaylaştıran bir üründür. Ventilli maske nedir diye merak edenler için kısaca açıklamak gerekirse, genellikle tozlu ortamlarda tercih edilen koruyuculuk oranı oldukça yüksek olan bir maske türüdür. Bu maskenin birçok çeşidi bulunur. Bunlardan ilki ve sıkça tercih edileni 3M ventilli maske türüdür. Bu ventilli maske modeli yüksek koruyuculuk oranına sahiptir. Hem tozlu hem de dumanlı çalışma ortamlarında kullanılabilir. Çeşitli filtreleme katmanlarıyla havayı filtreler. Ayrıca havanın içindeki zararlı parçacıkların solunum yoluna girmesini engeller. Kalite standartlarına uygun şekilde tasarlanmış olan bu maske türü insan sağlığı için oldukça güvenlidir. Nefes alıp vermeyi kolaylaştırarak herhangi bir sağlık sorununa yol açmadığı ifade edilebilir. Sıcak ve soğuk ortamlarda kolaylıkla takılabilir.
Tek kullanımlık olan ventilli solunum maskesi yumuşak dokusuyla da cildi tahriş etmez. Bunun yanı sıra yüze göre ayarlanabilir bir yapıya sahiptir. Bundan dolayı ergonomik ve konforlu bir kullanımı vardır. Ventilli maske fiyatları her cebe uygundur. Oldukça ekonomik olan bu maskeleri sadece tekli değil, içerisinde birden fazla olan paketlere halinde de sahip olabilirsiniz. Ventilli maskelerin fiyat aralıkları ürününü modeline, markasına, kullanım amacına ve yapısına göre değişiklik gösterir. Kullanan kişilerin tavsiye ettiği bu maskeler çalışma ortamlarında rahatlıkla kullanılabilir bir yapıdadır. Toz ve dumanın solunum yoluna girmesini önleyen ventilli maskeler CE sertifikasına sahip olmasıyla güvenilir koruyuculuktadır. Bunların dışında kir tutmayan kumaş yapısıyla hijyen sağlayan bir maske çeşididir. Rahat ve yumuşak bantları sayesinde kolaylıkla takılıp çıkarılabilir bir üründür. Kaliteli yapısıyla ve sağlam yumuşak yapısıyla uzun saatler kullanılabilir.
Ventilli Maske ve Ventilsiz Maskenin Farkları
Ventilli ventilsiz maske farkı çoğu kişinin merak ettiği bir konudur. Ventilerde filtre bulunmaz. Ventilli maske çeşidinde maskenin üzerinde bir kapakçık bulunur. Bu kapakçık maske takarken gözlüklerde buğu oluşmasını engeller. Maske takılıyken nefesinizin dışarıya kolay tahliye olmasını sağlarken, maskenin içindeki ağız etrafı terlemesini engeller. Böylece kolay nefes vererek nefesi dışarıya kolayca tahliye eder. Ventil tek taraflı çalışır ve nefes alırken kapanır. Nefes verirken açılır. Sadece nefes vermeyi kolaylaştırır. Böylece içeriye zararlı partiküllerin girişini engeller. Ventilli maskeler tek kullanımlıktır ancak tekrar kullanılabilen modelleri de mevcuttur. Ventilin filtreleme özelliği yok sadece içerideki havanın dışarı kolay çıkmasını sağlar. Bunun dışında bu maske türü çoğunlukla toz ve duman bulunan ortamlarda tercih edilir. Ventilli maske korur mu diye merak edenler için, evet denilebilir.
Ventilli maskeler üzerinde bulunan filtre kapakçığı sayesinde koruyuculuğunun fazla olduğunu ve rahat nefes almayı kolaylaştırdığı söylenebilir. Bundan dolayı maske içerisinde ıslaklık veya nem oluşmasını engeller. Ventilli maskeler tek yönlü bir hava akışı sağladığı için çeşitli solunum yolu hastalıklarında ya da bulaşıcı hastalıklarda kullanılması tavsiye edilmez. Ventilsiz maske ise üzerinde ventil yani hava filtresi olmayan bir maske türüdür. Bu maske çeşidi genellikle solunum yolu hastalıklarında ve bulaşıcı hastalıklarda kullanılır. Ventilsiz maskelerde filtre kapakçığı yoktur. Fakat maskenin içerisinde filtreleme özelliği bulunan katmanlar vardır. Bunun yanında bu ürün tozlu ya da dumanlı çalışma ortamlarında kullanılması tavsiye edilmediği söylenebilir. Ventilsiz maskelerde hava akışı çift yönlüdür. Yani hem alınan hem de verilen hava filtrelenir. Fakat ventilsiz maske modellerinde maskenin içerisinde ya da yüzeyinde nem kalabilir. İki maske modelinin de kullanım amacı farklı olduğundan dolayı bu duruma dikkat etmek gereklidir. Hangi amaçla kullanmak istiyorsanız ona göre ventilli veya ventilsiz maske tercih edebilirsiniz.
Ventilli Maskenin Kullanımı ve Çeşitli Özellikleri
Ventilli maskeler tozlu ve dumanlı çalışma ortamlarında sıklıkla tercih edilen ve kullanılması tavsiye edilen bir maske türüdür. Bu maskeler toz ve duman maskesi olarak ikiye ayrılır. Ventilli toz maskesi tozlu çalışma yerlerinde sıklıkla kullanılır. Tozun solunum yoluna girmesini önleyen özel hava filtresiyle oldukça güvenilirdir. Ayrıca ağzı ve burnu tam bir şekilde kapatarak çift taraflı bir koruma sağlar. Hem açık hem de kapalı yerlerde rahatlıkla kullanılabilir bir maskedir. Ventilli duman maskesi ise dumanlı işyerlerinde çalışan kişilerin kullanabileceği bir maske modelidir. Ventil filtreleme yapmaz. Her iki maskede üretim standartlarına uygun şekilde hazırlandığı gibi, kullanım amaçlarına hizmet eder.
Bunların yanı sıra ventilli maske özellikleri incelendiğinde konik maskeler dışında diğer ventilli maskelerin katlanabilir olduğu görülür. Kolaylıkla saklanabilen bu maskelerin kullan at veya 8 saate kadar kullanılabilen modelleri mevcuttur. Ventilli maskeler leke tutmayan özel bir kumaştan tasarlanır. Cilt sağlığına tehlikeye atmayacak özellikte olan bu ventilli maskeler yumuşak ve konforlu bir yapıdadır. Pek çok kişi tarafından ventilli maske nasıl takılır sorusu sorulur. Maske modelinin takılıp çıkarılması oldukça basittir. Ventilli maske modellerinin bazılarında bantlar ayarlanabilir özelliktedir, bu sayede ağız ve burna göre ayarlama yapılabilir. Bunların dışında bu maskelerin kolaylıkla ağızdan ya da burundan kaymadığı söylenebilir. Yumuşak iç dokusu sayesinde ağızda ya da burunda tahrişe veya yaraya sebep olmadığı söylenebilir. Kullanımı oldukça konforlu olan bu maskelerin filtreleri de kaliteli ve dayanıklıdır. Sağlam kapakçığıyla uzun süre kullanılabilir.