İşitme Koruyucu Kulaklıklar: Hangi Kulaklığı Seçmeliyim?

İşitme Koruyucu Kulaklıklar: Hangi Kulaklığı Seçmeliyim?

Gürültülü çalışma ortamlarında işitme koruma için kullanılan ekipmanlara işletme koruyucu kulaklık adı verilir. En önemli kişisel korunma donanımı olan işitme koruyucu kulaklıklar, inşaat, ulaştırma ve üretim sektörleri için temel gereklilikler arasındadır.

Kulak koruyucu seçimi sırasında çalıştığınız sektörün gerekliliklerini göz önünde bulundurmalısınız. İnsanları rahatsız edebilecek belirli bir ses desibeli bulunur. Ses desibeli yükseldikçe kişiler odaklanmakta ve verimli bir şekilde çalışmakta zorlanırlar. Belirli bir ses desibelinin üzerine maruz kalmak ise kişinin kalıcı ya da geçici duyma bozukluğu yaşamasına yol açabilir. Eğer ses desibeli yüksek olan bir ortamda çalışmak zorundaysanız yüksek ses koruyucu kulaklık kullanmalısınız.

Pek çok sektör için gerekli olan kişisel koruyucu ekipman çeşitleri arasında işitme koruyucu kulaklıklar yarılır. Yüksek gürültünün dikkat dağınıklığına ve iş kazalarına yol açmasını engelleyen endüstriyel işitme koruyucu modelleri, yüksek frekanslı ve şiddetli gürültüler için etkilidir.

En İyi İşitme Koruyucu Kulaklık Modelleri

İşitme koruyucu kulaklık çeşitleri kulak içi tıkaç ya kulaklık olmak üzere ikiye ayrılır. Kulaklıklar gürültüyü kulak kepçesinden itibaren korumaya başlar. Bu ürünler yalnızca sesten değil, toz ve kirden de koruyabilirler. Farklı ihtiyaçlara yönelik geliştirilen iş güvenliği kulaklığı çeşitleri gürültü başta olmak üzere çalışma verimliliğini düşürecek etkenlere karşı koruma sağlamayı hedefler.

İş güvenliği kulaklıklarında en iyi markalar arasında İstanbul Ticaret sunduğu yüksek kalitede kulaklık modelleriyle tam koruma bulmanıza olanak tanır. Bu durum her sektör için uygun bir seçim yapmaya yardımcıdır. Havalimanı, maden ocağı, inşaat ve tekstil sektörü gibi yüksek ses düzeyine sahip endüstrilerde çalışıyorsanız mutlaka kullanmanız gereken en iyi işitme koruyucu kulaklıklar kısa vadede yüksek desibel sebebiyle meydana gelebilecek problemlere karşı engel oluştururken, uzun vadede oluşabilecek kalıcı duyma gibi bozukluklara karşı da önlem alırlar.

Kaliteli koruyucu kulaklık belirli standartlara göre üretilir. Belirli bir ses seviyesinden daha yüksek olan çalışma ortamlarında koruyucu kulaklık kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Farklı sektörlerin ses düzeylerine uygun olarak üretilen 3m işitme koruma kulaklıkları gelen sesi tamamen kesebilir veya belirli bir seviyede engelleyebilir. Baş bantlı kulaklık, gürültü önleyici pilot kulaklık, katlanabilir kulaklık, manşonlu kulaklık ve tıkaçlar en iyi işitme koruyucu kulaklık modelleri arasındadır.

İşitme Koruyucu Kulaklık Özellikleri

Gürültü önleyici kulaklık yüksek ses desibeline sahip ortamlarda çalışan işçilerin geçici ya da kalıcı duyma kaybı yaşamamaları için özel olarak geliştirilmiş koruyucu ekipmanlar arasındadır. Temel özellikleri gürültü seviyesini azaltmak veya tamamen engellemektir. Her bir işitme koruyucu kulaklığın farklı bir gürültü azaltma seviyesi bulunur. Noise Reduction Rating olarak ifade edilen SNR değeri koruyucu kulaklığın gürültü azaltma özelliğinin seviyesini gösterir. SNR değeri yükseldikçe gürültü azaltma özelliği de artar.

Pasif veya aktif gürültü engelleme özelliği en temel işitme koruyucu kulaklık özellikleri arasındadır. Pasif kulaklıklar çoğunlukla fiziksel malzemelerle üretildikleri için gürültüyü azaltmak için görevlidirler. Elektronik malzemeler ile üretilen koruyucu kulaklıklar ise devre ve mikrofonlar sanayisinde gürültünün daha aktif bir şekilde azaltılmasına katkı sağlarlar. Konuşma, sinyal ve uyarı gibi sesleri filtreleyerek duyuran, geri kalan ve dikkat dağınıklığına yol açan sesleri engelleyen elektronik kulaklıklar, özellikle havaalanı gibi endüstrilerde kullanılırlar.

Bununla birlikte işitme koruyucu kulaklıkların uzun süreli kullanım için konforlu şekilde geliştirilmiş olmaları da önemlidir. Aksi takdirde uzun süreli kullanımda kulaklarda hasar ve rahatsızlık hissi meydana gelebilir. İnşaat işçileri, fabrika üretim işçileri, madencilik işçileri, havaalanı ve ulaşım sektöründe çalışanlar, tarım işçileri, eğlence sektörü çalışanları, havacılık ve uzay sektöründe çalışanlar, savunma ve güvenlik sektöründe çalışanlar ya da havalandırma ve iklimlendirme çalışanları koruyucu kulaklık kullanan meslekler arasında yer alırlar. Ses desibelinin yüksek olduğu bu sektörlerde faaliyet gösteren herkesin koruyucu kulaklık kullanması zorunlu tutulmuştur.

İşitme Koruyucu Kulaklık Seçim Rehberi

İşitme koruyucular farklı sektörlerin gerekliliklerini karşılayacak özelliklerle üretilirler. Dolayısıyla işitme koruyucu kulaklık seçimi sırasında çalıştığınız sektörün gerekliliklerini ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalısınız. Doğru işitme koruyucu kulaklık seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken etkenler şu şekilde ele alınabilir:

• SNR Değeri: SNR, koruyucu kulaklığın ses azaltma seviyesini belirtmek için kullanılır. SNR değeri yükseldikçe kulaklığın gürültü engelleme oranı da artar. Çalışma ortamınızın gürültü seviyesine uygun SNR değerine sahip kulaklığı seçmeniz gerekir.

• Kulaklık türü: İşitme koruyucu kulaklıklar pasif ve aktif olmak üzere iki farklı şekilde ele alınırlar. Pasif kulaklıklar daha basit malzemeler ile üretildikleri için belirli bir seviyede ses azaltma özelliğine sahiptir. Aktif yani elektronik malzemeler ile üretilen kulaklıklar ise elektronik devreler sayesinde gürültünün çok etkin bir şekilde engellenmesine olanak tanır. Yalnızca önemli sesleri duymanıza imkan tanıyan aktif kulaklıklar havaalanı gibi sektörler için temel bir gerekliliktir.

• Konfor: Koruyucu kulaklıklar çalışma süresi boyunca kulağınızda olması gereken ekipmanlardan biridir. Dolayısıyla uzun süreler boyunca kullanılmaları gerekir. Bu durum konforun seçim esnasında dikkat edilmesi gereke belirleyicilerinden biri olmasına yardım eder.

• Malzeme ve dayanıklılık: Satın aldığınız işitme koruyucu kulaklığın verimli bir kullanım sunabilmesi için malzemelerinin dayanıklı olması gerekir. Olumsuz koşullarda dahi dirençli bir kullanım sunan koruyucu kulaklıkları tercih etmelisiniz.

• İletişim kolaylığı: Eğer çalışma esnasında duymanız gereken önemli sesler bulunuyorsa ve bu sesleri duymamak hem iş verimini azaltıyor hem de sizi tehlikeye atıyorsa iletişim kolaylığı sağlayan modelleri tercih etmeniz gerekir. Özellikle ekip çalışması gerektiren ortamlarda çalışıyorsanız iş güvenliği kulaklık seçerken bu etkene dikkat etmeyi unutmamalısınız.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.