1250 TL ve alışverişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
İş Kazası Meydana Gelmeden Alınabilecek Önlemler
28.02.2023

İş Kazası Meydana Gelmeden Alınabilecek Önlemler

İş kazası, hemen her meslek grubunda sıklıkla yaşanabilecek durumların başında gelir. Ancak pek çok çalışan ve işveren “iş kazası nedir?” sorusuna net cevap veremez. Ancak iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre iş kazası tanımı “işyerinde ve işin yapımında oluşan ölüme neden olan ya da vücudun bütünlüğünü fiziksel ya da ruhen bozan olaylar” olarak karşımıza çıkar. İş kazası sebepleri oldukça fazla olabileceği gibi aynı zamanda işten işe göre değişiklik gösterebilir. En temel iş kazaları nedenleri şöyledir:

  • Çalışanların kişisel olarak alacakları önleyici donanımları almamış olmaları, (Örneğin; koruyucu kaskın takılmaması)
  • İş alanında dikkatsiz ve uygun davranışlar sürdürmek,
  • İş sürecinde uykulu, yorgun ya da hasta bir şekilde çalışmak,
  • İş alanında gerekli olan güvenlik önlemlerinin dışına çıkmak,
  • İş alanında sağlanması gereken düzenin sağlanmamış olması.

İş kazası önlemleri ise şöyle sıralanabilir :

  • Belirlenen iş sahasının kendine ait olan iş sağlığı ve güvenliği kanunlarını yerine getirmesi,
  • Çalışan kişilerin çalışma alanlarının güvenlikli bir şekilde tasarlanmış olması ve bu güvenlik önlemlerine uygun olan düzenlemelerin denetlenmesi,
  • Kişisel koruyucu donanımların hemen her birinin dikkate alınarak kullanılması,
  • İş alanında kullanılan iş cihazlarının kullanımı ve onarımının dikkate alınması,
  • İş sahasında bulunan çalışan, iş hekimi, iş hemşiresi gibi tüm çalışanların düzenli biçimde eğitimlere alınması,
  • Çalışanların düzenli olarak sağlık durumlarının kontrol edilmesi,
  • Hasta, yorgun ya da uykusuz olan işçilerin çalışılmasının önüne geçilmesi.

İş kazalarının hemen her biri belirli bir önlemi olur. Bu önlemleri alarak ve gerekli kontrolleri sağlayarak iş kazalarının en aza indirilmesi mümkündür.

İş Kazası Önleme Mekanizmaları Nelerdir?

İş kazası önleme mekanizmaları birbirinden farklılık gösterir ve çeşitleri bulunur:

  1. Emniyetsiz Durumların Ortadan Kaldırılması: İş kazası alınabilecek önlemler arasında ilk sırada emniyetsiz durumların ortadan kaldırılması bulunur. Bu madde sayesinde iş yaşamında yaşanacak olan hemen her kaza yaşanmadan önlemi alınması mümkün olabilir. Emniyetsiz durumların ortadan kaldırılması oldukça kolay bir işlem olurken, rutin kontroller sağlanarak devamlı güvence altına alınabilir. İlk aşama olarak emniyet önemleri gerekli şekilde alınırken ayrıca ortaya çıkan emniyet riskleri de hızlı bir şekilde çözülmelidir. Yapılan çözümlerin gerekli ve sürekli olması önemlidir. Bu alanda iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri dikkate alınmalıdır.
  2. Emniyetsiz Hareketlerin Engellenmesi: Emniyetsiz hareketlerin çoğu insan kaynaklı olur. Çalışan kişilerin eğitim seviyesi, psikolojik uygunluğu, fiziksel yeterliliği hatta sosyo-ekonomik durumları dahi bu noktada önemlidir. Bu noktalar için değişim yapmak oldukça zorlayıcı görünebilir. Bu kısmın en kolay olan çözümü ise işçi ve iş sahasında çalışan doktor, hemşire vs. kişilerin hemen her birinin düzenli aralıklarla eğitim almasıdır. Bu eğitimler kişilerin iş yaşamları için etken olurken bunun yanı sıra kişisel koruyucu donanımlar bakımından bilgilendirici olmalıdır.
  3. Çalışma Sahası ve Çalışma Sürecinde Doğru Yöntemlerin Kullanılması: İş kazalarının en aza indirilmesi için en önemli noktalardan biri de çalışma sahası ve sürecidir. Çalışma sahasının doğru şekilde düzenlenmiş olması ve çalışma sürecinde doğru yöntem ve sıralamanın yapılması gerekir. Bu düzenleme ve sıralama işlemi için de verimlilik hesaplamlarının doğru yapılması gerekir. Çalışan her birimin çalışma kapasitesinin en iyi şekilde hesaplanmış olması sayesinde çalışanlarda oluşan yorgunluk, uykusuzluk vb. durumların önüne geçilebilir.
  4. Kişisel Koruyucuların Kullanımı: İş kazalarının önüne geçilmesi için son madde doğru kişisel koruyucu donanım ekipmanları kullanımıdır. Kişisel koruyucu donanım ekipmanları kaza ihtimaline karşı zararı minimuma çekebilmek için kullanılır.

İş Güvenliği Ekipmanları Nelerdir?

İş güvenliği ekipmanları, kişilerin iş kazalarından en az yara almalarına yardımcı olan esas materyallerin başında gelir. İş güvenliği ekipmanlar içerisinde iş güvenliği kıyafetleri de bulunur. Bu kıyafetlerin her biri yapılan işe en uygun şekilde tasarlanır ve kullanılır. Bu ekipmanların bazı sektörlerde kullanımı zorunludur. Ancak yeterli eğitim ve denetim olmayan hallerde çalışanlar bu ekipmanları kullanmaktan çekinebilir.

En basit iş güvenliği ekipmanları:

  • Koruyucu iş güvenliği ayakkabıları ve botları,
  • Burun korumalı ve delici kesici cisim batmalarına karşı yaralanmalardan koruyucu güvenlik ayakkabıları,
  • Baret, darbe emici şapka genel olarak baş koruma ekipmanları,
  • Özellikle inşaat yapım ve yıkım işlerinde oluşan toz vb. durumlar için konik ve katlanabilir toz maskesi, yarım veya tam yüz solunum koruma ekipmanları, yüz siperliği,
  • Çoğunlukla yüksek bina yapımı vb. yüksek alanlarda çalışmak zorunda olan çalışanlar için yüksekten düşme koruyucuları, yüksekte çalışmaya uygun olan ekipmanlar,
  • Gözlük, maske, göz ve yüz koruma ekipmanları,
  • Kulak koruyucular, kulak tıkaçları ve kulaklıklar,
  • Koruyucu eldivenler ve
  • Yanmaya dayanıklı malzemeden yapılmış olan kıyafetler

olarak karşımıza çıkar.

Bu gibi iş güvenliği ekipmanları ile yapılan işlerden en az hasarın alınması sağlanır. Ancak tüm işler için aynı ekipmanların kullanımı söz konusu olamaz. Her işin kendine özel tasarlanmış olan ekipmanları bulunur. Bu nokta da kişisel koruyucu donanımlar ile iş güvenliği ekipmanları karıştırılır. Ancak ikisi farklıdır. Kişisel koruyucu donanımlar, çalışanların hemen her birini sağlık ve güvenlik bakımından tehlike ve risklerden korunabilmesi amacıyla kullanılan giyilen, tutulan, kullanılan cihaz alet araç ve gereçlerin bir bütünüdür. İş güvenliği ekipmanları içerisinde kişisel koruyucu donanımlar da yer alır. Son olarak iş kazaları ve önlemleri yalnızca kişisel sorumluluk alanına girmez. İş verenler de bu konuda dikkatli olmalı denetimler, eğitimler gibi iş kazalarının önüne geçilebilecek mekanizmaları düzenlenmelidir.

Blog Son Eklenenler
Goodyear İş Ayakkabıları ile Maksimum Güvenlik

Goodyear İş Ayakkabıları ile Maksimum Güvenlik

Goodyear iş güvenliği ayakkabısı , sektördeki uzun yıllara dayanan lastik teknolojisi tecrübesini iş güvenliği alanına taşıyarak ayak sağlığını ve performansı bir araya getirir. Hafif yapısı, dayanıklı malzemeleri ve yüksek standartları sayesinde bu ayakkabılar, uzun süreli kullanımlarda bile konforu korur. Sadece iş kazalarını önlemekle kalmaz, aynı zamanda çalışma verimliliğini de artırır.

Devamını Oku
22.04.2025
Endüstriyel Sektörde Montaj Eldiveni Seçim Rehberi

Endüstriyel Sektörde Montaj Eldiveni Seçim Rehberi

Endüstriyel sektörlerde çalışanların güvenliği, üretim sürecinin verimliliği ve iş kazalarının önlenmesi açısından kritik bir konudur. Özellikle mekanik işlerde kesilme, aşınma ve kimyasal maddeye maruz kalma gibi risklere karşı mekanik eldiven kullanımı büyük önem taşır. İş güvenliği eldiveni , farklı sektörlerde çalışanların ellerini koruyarak uzun vadede iş kazalarını azaltmaya yardımcı olur. Örneğin koruyucu iş eldiveni ise yüksek direnç gerektiren ağır sanayi uygulamalarında tercih edilir. Dolayısıyla el koruma ekipmanı çalışma alanına uygun olarak seçilmelidir.

Devamını Oku
08.04.2025
İş Güvenliğinde 3M Yüz Maskesi Kullanımı ve Faydaları

İş Güvenliğinde 3M Yüz Maskesi Kullanımı ve Faydaları

İş güvenliği çalışanların sağlığını korumak için en önemli önlemlerden biridir. Özellikle sanayi, inşaat, madencilik ve kimya sektörlerinde çalışanlar, havada bulunan zararlı maddelerden korunmak için maske kullanmalıdır. Bu maskeler zararlı toz, gaz ve duman partiküllerini filtreleyerek solunum yollarının zarar görmesini önler. Solunum koruyucu maske, kimyasal buharlar, zararlı mikroorganizmalar ve ince partiküller gibi çeşitli tehlikelerden koruma sağlar.

Devamını Oku
11.02.2025
İş Güvenliği Ekipmanlarının Güvenli Kullanımı

İş Güvenliği Ekipmanlarının Güvenli Kullanımı

Çalışma ortamında iş güvenliği önlemleri almak, kazaların önlenmesi ve çalışan sağlığının korunması için gereklidir. Bu önlemlerin en temel unsurlarından biri de doğru ve etkili şekilde kullanılan iş güvenliği ürünleri ve ekipmanlarıdır. Koruyucu ekipman kullanımı işyerindeki risk faktörlerini minimize ederek çalışanların güvenliğini artırır. Birçok sektörde iş kazalarını önlemenin ilk adımı, iş yerinde kullanılacak çalışma ortamında ekipman seçiminden geçer. 

Devamını Oku
03.01.2025
Havalandırmasız Baret Modelleri ve Seçim Rehberi

Havalandırmasız Baret Modelleri ve Seçim Rehberi

Havalandırmasız güvenlik bareti tozlu, kirli veya düşük sıcaklıklardaki çalışma ortamlarında kullanılan güvenlik ekipmanları arasındadır. Bu iş güvenliği baretleri deliksiz bir tasarıma sahiptir ve bu sayede başı dışarıdan gelecek darbelere karşı korurlar. İş güvenliği baret özellikler modellere göre değişir. Ayrıca konforlu baret seçimi için çok önemlidir. İşyeri baret seçim rehberi arasında baret modelleri de büyük bir yer kaplar.

Devamını Oku
03.01.2025
Laboratuvar Önlüğü Neden Giyilir ve Nasıl Seçilir?

Laboratuvar Önlüğü Neden Giyilir ve Nasıl Seçilir?

Kimya, biyoloji, tıp ve mühendislik gibi alanlarda laboratuvar ortamında çalışan kişilerin iş kazalarına karşı koruma sağlamak için koruyucu ekipman parçaları kullanmaları gerekmektedir. Laboratuvar çalışma koşulları beklenmeyen durumlara yol açabileceğinden, laboratuvar önlüklerinin kullanımı çok önemlidir. Laboratuvar önlük seçimi nedenleri arasında en önemli madde önlüklerin koruma sağlamasıdır. 

Devamını Oku
30.12.2024
İş Güvenliğinde Darbe Koruyucu Çizme Kullanımı

İş Güvenliğinde Darbe Koruyucu Çizme Kullanımı

Darbe koruyucu iş çizmesi iş güvenliğinin sağlanması için çok önemli bir parçadır. Bu çizmeler ağır sanayi, inşaat, madencilik, lojistik ve tarım gibi sektörlerde çalışan kişileri çalışma ortamı tehlikeleri gibi durumlardan korumak için çok önemlidir. İş güvenliği çizmeleri çelik burun koruması, kaymaz taban, darbe emicilik, delinme direnci, su ve kimyasallara dayanıklılık gibi özellikleriyle güvenliği arttırır. 

Devamını Oku
30.12.2024
Kimyasal Risklere Karşı Tyvek Tulum ile Güvenlik

Kimyasal Risklere Karşı Tyvek Tulum ile Güvenlik

Kimyasal riskler, pek çok sektörde çalışanların sağlığını tehdit eden önemli tehlikelerden biridir. Bu riskleri minimize etmek ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak adına kimyasal koruma ekipmanları büyük önem taşır. Özellikle Tyvek tulum güvenlik önlemleri içerisinde öne çıkan ve yaygın olarak tercih edilen ekipmanlardan biridir. Hafif ama sağlam yapısı sayesinde tulumlar, çalışanların hareket kabiliyetini kısıtlamadan güvenlik sunar. Tüm bu özellikleriyle iş güvenliği Tyvek tulum çözümlerinin başında gelir.

Devamını Oku
28.11.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.