İş güvenlik bareti çalışma güvenliği açısından oldukça önemli bir ekipmandır. Çalışan kişilerin herhangi bir olası kaza durumunda kafalarına düşebilecek cisimlere, alabilecekleri darbelere ve temas anında elektrik çarpmalarına karşı korunmalarını sağlar. Güvenlik şapkası olarak da değerlendirilebilecek olan baretler, baş kısmını korumak ile görevlidir.
Güvenlik bareti olarak adlandırılan bu ekipmanın ilk olarak 1912 yılında Bohemya Krallığı için yaratıldığı biliniyor. Daha önceden de çalışanlar başlarına düşebilecek şeylere karşı kafalarını koruma altına alıyorlardı. Ancak günümüzdeki anlamıyla baretin yaklaşık 100 yıllık bir tarihi mevcut. Günümüze gelinceye kadar önemli iyileştirmelerden ve yenilenmelerden geçirilen baretler böylece baş kısmını en iyi şekilde korumak için önemli bir rol üstlenir. Hemen her iş için kullanılan güvenlik baretleri, çalışmayı daha verimli hale getirmek adına da önemli bir rol oynar.
Kendine ait standartlar ile üretilen baret çeşitleri belli ölçüler dikkate alınarak tasarlanır. Standartlar belirlenirken koruma ve konfor özellikleri de göz önünde bulundurulur. Baretler darbelere, neme, yağa, ısıya ve elektrik çarpmalarına karşı dayanıklı olacak şekilde üretilir. 50 Hz ve 2000 volt gerilime maksimum 3 dakika kadar dayanabilen baretler böylece sadece ağırlık değil elektrik gibi alanlarda da önemli görev üstlenir. Bu doğrultuda iş güvenlik bareti içlikleri; 50-54, 54-57 ve 57-62 cm olacak şekilde numaralandırılır.
Önden arkaya doğru uzanan eğimli bir yapıya sahip olan baretler başında bulunan çevre bantları ayarlanabilir şekilde üretilir. Standartların yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli etken ise baretlerin kullanım şekilleri olur.
3m baret gibi birbirinden farklı özelliklere sahip olan ve dolayısıyla farklı sektörler için kullanılabilen baretlerin kullanım şekilleri oldukça önemli. İş elbisesi ve güvenlik ekipmanı olarak kullanılan baretler başı vurmaya ya da yukarıdan düşen objelere karşı koruma sağlar. Sert bir malzeme ile üretilen üst kısmı sayesinde darbeyi yumuşatır.
İç kısmı ise kafayı rahatsız etmeyecek şekilde üretilir. Baretlerin üst kısmı kafaya tam oturmaz, yalnızca kayışlarla başı oturtulur. Baretlerin üst kısmı ile baret içliği arasında boşluk olur. Çene altından bir kayış ile sabitlenir ve içerisinde bulunan kayışlar her başa göre ayarlanabilecek şekilde üretilir.
Bareti takarken kafanıza tam olarak oturduğundan emin olmalısınız. Hava delikleriyle üretildiği için uzun süre kullansanız bile terleme ya da rahatsız edici bir koku yaratmaz. Yağmur ve kötü hava şartlarına karşı yağmur kanalı ile üretiliyor olması ise kullanım esnasında kolaylık sağlar.
İş güvenliği için kullanılan baretler farklı sektörlerde kullanılabilir olmaları için çeşitlere göre ayrılır. Bu durum genellikle farklı renkler ile kendini gösterir. Günümüzde farklı sektörlerde kullanılan baret çeşitleri şöyle sıralanabilir:
• Beyaz baret: Yöneticiler, mimar ve mühendisler tarafından kullanılan baretler olarak bilinir.
• Sarı baret: İşçiler tarafından kullanılan baret sarı renk olur.
• Mavi baret: Mavi renge sahip baret bakım personeli tarafından kullanılır.
• Yeşil baret: Sağlık personelleri tarafından kullanılan baretler yeşil renkli üretilir.
• Kırmızı baret: Yangın işçileri tarafından kullanılan baretler kırmızı renk olur.
Baretlerin renkleri değiştiği gibi özellikleri de değişir. Örneğin, baş bölgesinde yukarıdan hava girişi olmayan ve elektrik izolesinin olması gereken çalışma alanlarında havalandırmasız güvenlik bareti klasik baretlerden daha farklı özelliklere sahip. Çeşitli standartlara uygun şekilde üretilen iş güvenlik bareti modelleri en önemli güvenlik ekipmanlarından biri olarak bilinir.
Vidasız ya da vidalı ayarlı baret modelleri geniş bir kullanım alanına sahip olduğu gibi farklı sektörlerde kullanılmak içinde en ideal güvenlik ürünlerinden biri. Bu ekipmanların ortak özellikleri arasında;
• Çarpmalara karşı direnç göstermeleri,
• Cisim düşmesi sırasında meydana gelen düşme ve çarpma şiddetini emiyor olmaları,
• Suya dayanıklı ve uzun ömürlü bir kullanıma sahip olmaları,
• Elektrik çarpmalarına karşı korumaları ve konforlu bir kullanım sunmaları var.
Elbette farklı sektörlerde kullanılıyor olması özelliklerini değişkenlik göstermesine yol açar. Genel olarak bir baretin ağırlığı 300 gram kadar olurken, boyunun ortalama 25 santim ene sahip olduğu görülür.
Baret modelleri arasından seçim yaparken kullanacağınız sektörde faaliyeti göz önünde bulundurmalısınız. Madenlerde, inşaatlarda, şantiye ve endüstri sektöründe kullanılan baret modelleri 15 kilogram ağırlığa kadar direnç gösterebilir. Bu ise iş güvenliğiniz için önemli şekilde iyileştirilmesi anlamına gelir.
Baret çeşitleri arasında bulunan vidasız baret genellikle kablo ve elektrik hatları etrafında çalışanlar için yanık ve yüksek voltajlı şoklara karşı koruma sağlamak amacıyla da kullanılır. Yalıtım malzemesi ile üretilen dolayısıyla palet kullanmanın zorunlu olduğu alanlarda tercih edilen bu modeller, en önemli güvenlik ekipmanlarından biri olmayı başarır.
Baretlerin üretimi esnasında dikkat edilen pek çok farklı faktör var. Satın alırken kullanım ömrüne ve ne kadar konforlu olduğuna dikkat etmek gerekir. İş sağlığı ve güvenliği açısından önemli bir rol oynayan baretlerin en önemli özellikleri konforları. Uzun süre kafada kalacak olan ve uzun süre kullanılsa bile rahatsız etmemesi gereken bu ürünler konfor esas alınarak tasarlanır. Böylelikle sıcak hava gibi kötü koşullarda kullansanız bile terleme yapmayan özelliği sayesinde konforlu bir kullanım elde edebilirsiniz.
3m baret içliği gibi iç özelliklerine de dikkat edilmesi satın alma esnasında önemli bir rol oynar. Baret içliği baretin kafa kısmı ile bütünleşmesini sağlar. Kalınlığı arttıkça baret ile bağlantısı da o kadar artmış olur. Sıkıştırılmış plastik maddeden ve içerisinde bulunan yumuşak malzemeden üretilen baretler, uzun süre kullanılabilir.