İş Gözlüklerinin Önemi ve Kullanım Alanları

İş Gözlüklerinin Önemi ve Kullanım Alanları

İş güvenliği gözlüğü çalışma esnasında gözlerin karşılaşabileceği tehlikelere karşı korunmasını sağlar. Çeşitli sektörler için önemli bir gereklilik olan iş gözlüğü gözlerin toza, kimyasala, zararlı ışın ve fiziksel darbelere karşı korunması adına kullanılan, etkili bir koruyucu ekipmandır.

Kişisel koruyucu ekipmanlar her sektörün temel ihtiyaçları arasındadır. Kişisel koruyucu ekipmanlardan biri olan iş gözlük kullanımı sayesinde göz sağlığı korunur. Özellikle çalışma sonucu ortaya zararlı ışınlar, fiziksel darbeler, kimyasallar veya toz çıkıyorsa iş yerinde göz koruma çok daha önemlidir.

İş Gözlüklerinin Kullanım Alanları

İş gözlüklerinin kullanım alanları oldukça geniştir. İnşaat, laboratuvar çalışmaları, metal işleme, ağır sanayi, kaynakçılık ve kimya sektörü gibi alanlarda yaygın olarak kullanılırlar. Örneğin marangozlar ahşap gibi malzemeler ile çalıştıkları için çalışma esasında ahşap tozu ortaya çıkar. Bu toz gözlerle temas ettiğinde görüşte bulanıklık ve gözlerde yanma gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Bu durumların önüne geçmek için marangozların marangoz gözlüğü kullanmaları gerekir.

Kimya endüstrisinde zararlı maddeler ile çalışılması oldukça yaygındır. Bu maddelerin göz ile teması kalıcı görme kaybı gibi ciddi problemlere yol açabilir. Dolayısıyla kimya endüstrisinde, zararlı maddeler ile çalışması gereken kişilerin laboratuvar gözlüğü olarak da adlandırılan koruyucu gözlükleri kullanmaları gerekir. Kimya endüstrisi iş gözlüğü modelleri özellikle cilt ile temas etmemesi gereken, zararlı maddelere karşı yüksek koruyucu özelliğe sahiptir.

Elektrik arkları, parlamalar, delme, kesme ve taşlama esnasında ortaya çıkabilecek toz ya da parçacıklar veya mekanik yaralanmalardan korunmak için elektrikçi iş gözlüğü kullanılması gerekir. Kaynak işlemi sırasında güvenliği sağlamak için özel olarak geliştirilen metal işlemek için iş gözlüğü de elektrik sektörü için gerekli koruyucu ekipmanlardan biridir. Yüksek darbe dayanımı ve UV ile IR korumasına sahip olan kaynak gözlüğü modelleri oluşabilecek tehlikeleri minimize etmeyi hedefler. Ergonomik bir tasarım ile geliştirilen inşaatçı gözlüğü kullanım esnasında kolaylık sunar. Ağırlık yapmayacak şekilde tasarlanmıştır.

Bir tür kişisel koruyucu ekipman olan iş gözlükleri ilaçlama ve gübre sektörü için de önemli bir gerekliliktir. İlaçlama gözlüğü ilaç ve gübre üretim sırasında karşılaşabileceğiniz kimyasallara karşı gözlerinizi korur. UV korumasına sahip, dayanıklı malzeme ile üretilen bu gözlükler, ayarlanabilir kayışlara ve burun köprüsüne sahiptir. Bu sayede yüz anatomisine uygun hale getirerek, kullanım esnasında konfor elde edebilirsiniz.

İş Gözlüklerinin Önemi

Çalışma ortamında karşılaşabileceğiniz çeşitli tehlikelere karşı göz koruması sağlamak için iş gözlüğü kullanmanız gerekir. İş gözlüğü önemi ve kullanımı ile elde edilen avantajlar şu şekilde listelenebilir:

• İş kazalarını ve göz yaralanmalarını engeller: İş kazaları çalışma esnasında hayati tehlikede sonuçlar oluşturabilir. Aynı zamanda kalıcı ya da geçici hasara yol açabilir. İş kazaları önleme konusunda en önemli rollerden birini iş gözlükleri oynar. İş gözlükleri mekanik, kimyasal ve termal tehlikelere karşı koruma sağlar.

• Görme kaybının önüne geçer: Çalışma esnasında meydana gelen görme kaybı gibi kalıcı problemlere yol açabilir. Uygun standartlar ve sektör gereklilikleri göz önünde bulundurularak üretilen iş gözlükleri göz yaralanmalarının ve görme kaybının önüne geçmeyi hedefler.

• Uzun vadeli sağlık sorunlarını engelleyerek iş verimliliğini arttırır: İş yerinde meydana gelen ve uzun vadede sağlık sorunlarına yol açan problemler iş verimliliğini düşürür. İş gözlükleri tehlikelerden koruyarak uzun vadede oluşabilecek sağlık sorunlarını engeller. Bu durum verimliliğin artmasını destekler.

• Çalışma ortamını güvenlik standartlarına uygun hale getirir: Çeşitli endüstriler belirli iş güvenliği ve standartlarına uygun olmak zorundadır. Bu sektörlerde iş gözlüğü kullanmak iş güvenliği standartlarına uygun bir çalışma ortamına sahip olmanızı sağlar. Dolayısıyla yasal gereklilikleri karşılamak adına iş gözlüğü kullanılması zorunludur.

• İş gözlükleri farklı çalışma ortamına uygundur ve özel koruma gereksinimlerini karşılar: İş gözlüğü neden kullanılır sorusuna verilebilecek yanıtların arasında özel koruma gereksinimlerini karşılaması bulunur. Örneğin toz partikülleri ya da UV ve IR ışınlarına karşı koruma sağlayan iş gözlüğü çeşitleri bulunur. Bununla birlikte iş gözlükleri ihtiyaçları değişen çalışma ortamlarına uyum sağlayacak şekilde üretilirler. Farklı özellikler ile geliştirilen iş gözlükleri, değişen sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayarak, gözleri tehlikeleri karşı korur.

Hangi İş Gözlüğü Size Uygun?

Koruyucu gözlük seçerken dikkat edilmesi gereken bazı etmenler bulunur. Bunların arasından ihtiyaçlarınız ve çalıştığınız sektörün gereklilikleri yer alır.

Eğer hali hazırda bir görüş probleminiz varsa ve bunun için optik bir gözlük kullanmanız gerekiyorsa gözlük üstü gözlükler sizin için uygun seçimdir. Bu sayede optik gözlüğünüz çıkarmadan koruyucu iş gözlüğü kullanmaya devam edebilirsiniz.

Eğer inşaat, maden, metal, tarım ve bahçecilik, kimyasal ilaç üretimi ya da temizlik sektöründe çalışıyorsanız veya bakım personeli ya da marangoz iseniz toz geçirmeyen iş gözlüğü kullanmalısınız. Çalışma esnasında toz, parçacık veya diğer zararlı maddeler ile karşılaşıyorsanız gözlerinizin bu maddelerden korumak için toz koruyucu gözlük kullanmanız zorunludur.

İş güvenliği gözlüğü düşük ışıkta çalışan ve göz korumasına ihtiyaç duyan kişiler için de gereklidir. Eğer gece çalışan bir işçi iseniz, güvenlik görevlisi iseniz, polis veya acil durumlarda kurtarma ekibi olarak çalışıyorsanız koruyucu gece görüş iş gözlüğü kullanmalısınız. Bu sayede gece saatlerinde yapacağınız çalışmaların daha verimli ve güvenli hale gelir.

Çalışma esnasında ısının yüksek olduğu dolayısıyla gözlüğün buğu yaptığı durumlarda buğulanmaz iş gözlüğü kullanılmalıdır. 3m iş gözlüğü arasında yer alan buğulanmaz iş gözlükleri sağlık çalışanları, inşaat işçileri, laboratuvar çalışanları, gıda işleme ve üretim çalışanları, endüstriyel temizlik personelleri, ağır sanayi, üretim çalışanları ve acil durum kurtarma ekipleri için gereklidir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.