Farklı Sektörlerde Kullanım Alanları ile Bel Destekli Emniyet Kemeri Rehberi
Bel destekli emniyet kemeri, yüksekte çalışan kişiler başta olmak üzere tehlikeli iş kollarında faaliyet gösteren bütün işçiler tarafından kullanılması gereken bir ekipmandır. Can güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan, isminden de anlaşılacağı üzere bel destekli olduğu için düşme sırasında meydana gelebilecek ağır darbeleri engellemeyi hedefleyen bu kemerler, çalışma ortamının daha güvenli hale gelmesi konusunda etkilidir. Yüksekte çalışan işçilerin iş güvenliği ekipmanlarını kullanması zorunlu tutulmuştur. İş güvenliği ekipmanları arasında bulunan ve oldukça önemli bir göreve sahip olan bel destekli paraşüt tipi emniyet kemeri, hayati tehlikeye yol açabilecek yaralanmaların ve buna bağlı olarak meydana gelebilecek problemlerin engellenmesini hedefler.
Bununla birlikte bel destekli emniyet kemerinin birbirinden farklı sektörlerde kullanıldığını söylemek mümkündür. Buna bağlı olarak seçim esnasında dikkat edilmesi gereken bazı etkenler olduğunu, bu etkenlere dikkat ederek satın alacağınız bel destekli emniyet kemerinin ayrıcalıklı bir kullanım sunacağı söylenebilir.
Bel Destekli Emniyet Kemeri Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Bel destekli emniyet kemeri uzun yıllardır kullanılan ve belirli bir standarda göre üretilen en önemli güvenlik ekipmanlarının başında gelir. Özellikle yüksek katlarda çalışması gereken işçiler için mutlaka kullanılması gereken bir ekipman olarak değerlendirilen bel destekli emniyet kemeri, kendi içinde farklı çeşitleri ayrılır. Çeşitlilik seçim yapmanın kolaylaşmasını sağlarken, kullanıldığı birden fazla sektör olduğunu gösterir. Bu kemerler, bel destekli ve bel desteksiz paraşüt tipi olacak şekilde ikiye ayrılır.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından denetlenen, çeşitli standartlara bağlı olarak geliştirilen iş güvenliği ekipmanları, işçinin hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini sağlıklı ve verimli hissetmesini sağlar. Büyük binaların temizliği için yüksek katlara çıkılması gerektiğinde, dağcılık gibi işlerde, internet direkleri gibi yüksek alanlarda çalışılması gerektiğinde veya telefon direklerinde yapılan çalışmalarda işçilerin mutlaka kullanması gereken ekipmanlar vardır. Bunlar arasında bel destekli emniyet kemeri yer alır. Özellikle yüksek katlarda çalıştığınız takdirde güvenliğe daha çok özen göstermeniz gerektiğini, aksi takdirde istenmeyen durumlarla karşılaşmanın muhtemel olabileceğini bilmelisiniz.
Bel Destekli Emniyet Kemerleri Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bel destekli emniyet kemeri olarak da değerlendirilen, özellikle yüksek katlarda çalışan işçilerin bellerinden destek olarak meydana gelebilecek problemlerin giderilmesini amaçlayan bu kemerler, en önemli iş güvenliği ekipmanları arasındadır. Bel destekli emniyet kemerleri, birden fazla sektörde ve alanda kullanılır. Buna bağlı olarak farklı çeşitleri bulunur. Bu durum seçim esnasında dikkat edilmesi gereken bazı etkenler olduğunu gösterir. Bu gibi etkenlere dikkat ettiğiniz takdirde yapacağınız tercih hem güvenliğin maksimize edilmesini sağlayacak hem kullanım esnasında konforlu olmanıza yardımcı olacaktır.
Bel destekli emniyet kemeri seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli etken otomatik kilit sistemi olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda ergonomik bir tasarıma sahip olması uzun süre kullanıldığında dahi herhangi bir rahatsızlık hissetmenizi engeller. Kemer ipi, emniyet kemeri, bağlantı kancası mutlaka şok emici olmalı ve standartlara uygun şekilde üretilmelidir. Kemerde bulunan toka ve kancaların paslanmaz çelik malzemeden üretilmeleri çok önemlidir. Kemerin sırt bölgesinde mutlaka bir D halkası bulunmalıdır. Çalışma ipi asit ve ısı gibi dış faktörlere karşı dayanıklı olmalı, uzun süreli bir kullanım sunmalıdır.
Satın aldığınız emniyet kemeri iş güvenliği standartları üretilerek üretilmiş olmalıdır. Satın aldığınız ürünün CE belgesine sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Aksi takdirde 5 noktalı emniyet kemeri yeterince verimli olmayabilir.
Bel Destekli Emniyet Kemerinin Bakımı ve Depolanması
Bel destekli emniyet kemeri birinci sınıf paslanmaz malzeme ile üretilir. Bu durum kullanım süresinin daha uzun olmasını sağlar. Fakat bununla birlikte bel destekli emniyet kemerlerinin arasında farklı çeşitler bulunduğunu, buna bağlı olarak üretim malzemesinin değişebileceğini söylemek mümkündür. Dolayısıyla satın aldığınız ürünün üzerinde bulunan saklama koşullarına uymaya özen göstermelisiniz. Bu koşullara uyumak ve gerekli bakımları periyodik olarak gerçekleştirmek bel destekli emniyet kemeri kullanımını daha uzun hale getirecektir.
Bel destekli emniyet kemeri kullanımı ile elde edilen çok sayıda avantaj olduğunu söylemek mümkündür. Bunların başında ise üretimi esnasında dikkat edilen etkenler ve kullanılan malzemeler sebebiyle uzun süreli bir kullanım sunması gelir. İş güvenliği ekipmanları arasında bulunan, en uzun süreli kullanıma sahip olan ürünlerden biri olarak değerlendirilen ayarlanabilir kemer yaklaşık 10 yıllık bir kullanım süresine sahiptir. Bununla birlikte kullanım süresi satın aldığınız ürünü, üretim yapılan malzemeye ve üretim esnasında dikkat edilen etkenlere bağlı olarak da değişir. Belirtilen koşullarda depolar ve bakımını gerçekleştirirseniz kullanım süresini maksimize edebilirsiniz.
Kullanımı ile çok sayıda avantaj elde edilen ve özellikle yüksek alanlarda çalışan işçilerin yaşayabilecekleri problemleri gidermek konusunda başarılı bir rol oynayan bel destekli emniyet kemerleri, uygun şartlarda saklanmalıdır. Güneş görmeyen, kuru bir yerde muhafaza edilmesi önerilir.