28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü
İş sağlığı ve güvenliği günü, işçilerin temel haklarından biri olan sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının öneminin anlaşılması adına önemli bir rol oynar. Çalışma yaşamındaki en temel hak ve ilkeler arasında çalışma ortamının sağlıklı ve güvenli hâle getirilmesi bulunur.
Her yıl yaklaşık 2 milyon işçi; işle ilgili çeşitli kazalar geçirir, yaşamını yitirir ya da çalışamaz hâle gelir. Yılda yaklaşık 360 milyon işçi ise dört günden daha fazla süreyle işe gidemeyecek şekilde sonuçlanan ancak ölümcül olmayan iş kazaları geçirir. İşçinin sağlığı doğrudan iş verimini etkileyen bir faktördür. İşçinin psikolojik ve fiziksel sağlığının, bedensel bütünlüğünün korunması en temel hakları arasındadır.
28 Nisan dünya iş sağlığı ve güvenliği günü, iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalığı artırmak için önemli bir fırsattır. İş yerlerinde çalışan işçilerin sağlıklarını ve güvenliklerini vurgulamak için önemli bir gün olan 28 Nisan, pek çok öneme sahiptir.
Hiçbir çalışan kendini güvende hissetmediği ortamda verimli olamaz. İşçilerin çalışma hayatlarının daha nitelikli ve kaliteli hâle gelmesi, bununla birlikte iş veriminin artması adına çalışma ortamının belirli bir konfor seviyesine sahip olması gerekir. Bununla birlikte iş ortamına ve yapılan üretimlere bağlı olarak işçilerin daha verimli olabilmelerini sağlayan pek çok güvenlik önlemi bulunur. İş sağlığı ve güvenliği hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve bilinçlenmek için en önemli günlerden biri olan 28 Nisan, bu alanda farkındalık yaratılmasını sağlar.
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
İş sağlığı ve güvenliği günü olarak kutlanan 28 Nisan, işçilerin çalışma ortamlarında güvenli olmaları gerektiğini gösteren en önemli günlerden biridir. İş sağlığı ve güvenliği günü, küresel ölçekte farkındalık oluşturmayı hedefler. İş yerinde çalışanların ve işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda daha bilinçli olmasına yardımcı olan 28 Nisan, farkındalığı artırmayı hedefler. İş yerlerinde güvenli çalışma ortamı oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu, risklerin ne şekilde minimize edilebileceğinin bilgilerinin aktarılmasını hedefleyen 28 Nisan iş sağlığı ve güvenliği günü, sağlıklı çalışma koşullarına dair teşvik sağlamak amacıyla dünya çapında kutlanır.
İş sağlığı ve güvenliği, iş esnasında meydana gelebilecek kazaların ve meslek hastalıklarının önlenmesi adına alınan önlemler bütünüdür. İş sağlığı adına alınan önlemler, meslek hastalıklarının önüne geçme konusunda etkili olabilir. Dolayısıyla isg günü; işçilerin daha sağlıklı ve verimli şekilde çalışmalarını hedefleyen, bu konuda herkesin bilinçlenmesini sağlayan bir gün olarak değerlendirilir. İş sağlığı ve güvenliği adına alınan önlemler, yalnızca işçinin daha sağlıklı olmasını ya da iş kazalarının önüne geçilmesini sağlamaz. Aynı zamanda iş yerindeki üretkenliğin ve verimliliğin artması konusunda da önemli bir rol oynar.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda bütün dünyanın bilinçlenmesini sağlayan dünya iş sağlığı ve güvenliği günü, yasal yükümlülüklerin de vurgulandığı önemli bir gündür. İşverenlere ve devletlere iş sağlığı ve güvenliği hususundaki yasal yükümlülükleri hatırlamaya teşvik eden iş sağlığı ve güvenliği günü işverenlerin çalışanlarının güvenliğini sağlamak için adım atmalarına dair motive edicidir.
İş Sağlığı ve Güvenliği için Yasal Düzenlemeler
İş sağlığı ve güvenlik yasaları işçinin çalışma esnasında yaşayabileceği problemlerin üstesinden gelinmesi adına önemlidir. Bu düzenlemeler iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında koruma altındadır. Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliğini düzenleyen temel yasal düzenleme İSGK’dur. İş yerlerinde çalışanların sağlıkları adına güvenlik önlemleri alınmasını sağlayan bu yasa, iş verenlerin ve çalışanların haklarını korumak amacıyla tasarlanmıştır. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının minimize edilmesini sağlar. İş güvenliği konusunda bilinçlenmeye yardımcıdır. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmeliklerle işçilerin sağlığı ve çalışma ortamının güvenliği korunur.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bilinci Nasıl Oluşturulur?
İş sağlığı bilinci oluşturmak için işverenler ve işçiler işbirliği içerisinde olmalıdır. İşverenin bu konuda yeterince bilgili ve etkin olması, işçilere liderlik yapması gerekir. Aynı zamanda periyodik aralıklarla, alanında uzman ekipler tarafından düzenlenen eğitim ve bilgilendirme ya da konferanslar, işçilerin iş esnasında dikkat etmeleri gereken etkenler hakkında bilinçlenmelerine yardımcı olabilir. Bu konferanslar, üretim sürecinin ne şekilde daha güvenli ve sağlıklı hâle geleceğine dair bilgilendirici niteliktedir.
İşverenlerin iş yerlerinde iş güvenliği bilinci oluşturmak için dikkat etmeleri gereken bir diğer önemli etken ise risk değerlendirmesi ve iş planlamasıdır. Periyodik aralıklarla yapılması gereken risk değerlendirmesi ve iş planlaması, işçilerin iş güvenliklerini minimize eden faktörlerin anlaşılmasını ve tespit edilmesini sağlar. Hem işveren hem işçiler potansiyel tehlikeleri tanımalı, tehlikelerle başa çıkmak için izlemeleri gereken yol hakkında bilgilendirilmelidir.
İşverenler işçilerin sürekli olarak iletişim hâlinde kalmaları; periyodik aralıklarla yapılan analizler ve denetlemeler aracılığıyla tehlikelerin tespit edilmesi, eğitimler ile işveren ve işçinin iş sağlığı hakkında bilgilendirilmesi meydana gelebilecek sorunların minimize edilmesi konusunda etkilidir. Bu sayede meydana gelen problemlerin tespiti daha kolay olacağı için, çözüm süreci de kolaylaşacaktır.