Geri Sarımlı Düşüş Durdurucular ile Yaşam Hattı Kurulumu
Yüksek işlerde çalışma durumlarında dikey yaşam hattı, emniyet kemeri, şok emicili lanyard, geri sarımlı düşüş durdurucular gibi yüksekte çalışmai ekipmanlarıyla düşüş durdurucular vardır. Bu düşüş durdurucular, ip tutucu olarak da adlandırılır. Genellikle bu geri sarımlı düşüş tutucu ürünlerde halat veya çelik maddeden üretilmiş yaşam hatları kullanılır. Bu düşüş durdurucuların manuel ve otomatik hâlleri de mevcuttur.
Manuel ip tutucu olanlar, ip üzerinde sabit durur. Bu yüzden işlevi açısından halat üzerinde serbest bir şekilde hareket etmesi önemlidir. Genellikle ipin sonunda ya da ipin başında ipe geçirildiği görülür. İpin herhangi bir noktadan geçirildiği çeşitlerde de kullanım esnekliği için önemlidir. Otomatik olan düşüş durdurucularda ip üzerine yerleştirildiği zaman hareket etmez. Böylelikle “Geri sarımlı düşüş durdurucu nedir?” sorusunun cevabı verilmiş olur.
Yaşam hattı sistemi, yüksekte çalışıldığı zamanda çalışmayı yapan personelin üzerindeki emniyet kemerini geri sarımlı düşüş durdurucular ile bağlayarak çalışmasını engellemeyecek şekilde hazırlanmış ve düşme halinde durmasını sağlayan bir sistemdir. Seviye farkının olduğu çalışma alanlarında personellerin güvenliğini sağlamak adına üretilmiş ve yaşam hattı yönetmeliği dahilinde kullanılır. İş güvenliği açısından oldukça önemli olan bu sistem kaza risklerini ve yaralanmaları en aza indirgemeyi amaçlar.
Yaşam Hattı Özellikleri Nelerdir?
Yaşam hattı sistemi, yüksek yerlerde çalışan kişilerin çalıştıkları yükseklikten düşme durumlarına karşı korunmasını sağlayan bir sistemdir. Yatay yaşam hattı ve dikey yaşam hattı olmak üzere iki yöntemi vardır. Bu yaşam hattı sistemi iş güvenliği ve sağlığı kapsamındadır. Yüksekte çalışmakta olan kişilerin düşme olasılıkları mevcuttur. Bunların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Yüksekte çalışma yaşam hattı sayesinde daha rahat bir hâle gelmiştir. Aynı zamanda sistemde yer alan çelik halat sayesinde iş güvenliği de sağlanır.
Yatay yaşam hattı malzemeleri şu şekildedir:
• Paslanmaz çelikten üretilmiş ana bağlantı braketi.
• Halat kavrayıcı.
• Gerdirme aparat.
• Ara destek braketi.
• Şok emici ve çelik bir halat.
Yaşam hattı kurulumu esnasında çalışılacak alana göre takılan bağlantı noktalarında farklılık görülür. Yüksekte çalışma yapan kişiye emniyet kemeri giydirilir ve sabitlenmiş olan çelik halat çalışanın üzerindeki hareketli kavrayıcıya bağlanır.
Dikey yaşam hattı sistemlerinde de yatayda olan ekipmanlar kullanılır. Farklı olarak dikey yaşam hattı montajında kullanılan bağlantı noktaları genellikle kullanılacak olan merdiven tipine göre değişkenlik gösterir. Olası bir düşme durumunda şok emici sistemler sayesinde çalışanların yaşayacağı kazalar önlenmiş olur.
Yaşam hattı standardı da düşme halinde çalışanların güvenli iniş sağlaması için oluşan kuvveti emen ve oluşan şok etkisini vücuda eşit dağıtan şok emici sayesinde iş güvenliğini sağlayan bir unsurdur. Bu yaşam hatlarının da iş güvenliği ve sağlığı açısından önemli olan uluslararası standartlara uygun olarak yapılması ve bu standartların izlenmesi gerekir.
Yaşam hattı sistemleri sadece çalışma alanlarında değil, günlük hayat içerisinde pek çok tehlikeli alanda tercih edilir. Bunların başında tırmanma sporları, dağcılık gibi spor faaliyetleri gelmektedir. Ayrıca önemli olan arkeolojik çalışmalarda ve can kurtarma operasyonlarında yaşam hattı sistemi kullanılır.
Geri Sarımlı Düşüş Durdurucu Ne İşe Yarar?
İş güvenliği ekipmanları kullanılmadan önce gerekliliklerinin belirlenmesi ve kullanılacağı alanların analiz edilmesi gerekir. Düşüş durdurucular da kullanılmadan bu kontrollerin yapılması, çalışmanın yapılacağı alanlarda yer alan risklerin belirlenmesi önemlidir. “Geri sarımlı düşüş durdurucu nasıl kullanılır?” sorusunun cevaplarından biri de her bir parçasının kontrol edilmesi ve bağlı olduğu ekipmanlara uygunluğunun belirlenmesi gerektiğidir.
Geri sarımlı düşüş durdurucularda otomatik geri döndürme mekanizması mevcuttur. Bu yüzden kişisel bir ekipman olarak bilinir. Kişiye özel bir ekipman olduğu için genellikle her seferinde aynı kişi tarafından kullanılması önemlidir. Ürünün özelliklerinden biri; çalışan kişi yer değiştirdiği zaman kablo, makaranın üzerine otomatik bir şekilde sarılır ve sarılan ip makaradaki geri döndürücü yay sayesinde tamamen gergin kalır.
Bu tip ekipmanların verimli bir şekilde çalışması için üzerinde bulunan ipin tek bir parça halinde olması gerekir. Yani ipin aralarında bağlantı olmamalıdır. Geri sarımlı düşüş durdurucular kullanılırken çok nadir durumlarda eğer ipe düğüm atılıyorsa ekipmanın üzerinden ipin atlatılabildiğinin bilinmesi gerekir. Bu işlerin yapılmasından önce de çalışanların bu konuda eğitim almaları ve nasıl atlatacaklarını bilmeleri önemli bir detaydır. Çünkü düğüm atılmış bir ipin kullanılması işi yavaşlattığından dolayı çalışanlar, uzmanlar tarafından bilgilendirilir.
“Geri sarımlı düşüş durdurucu ne işe yarar?” sorusunun cevabı sıklıkla merak edilir. Yüksek yerlerde çalışma durumunda farklı özelliklere sahip olan ipler çalışan kişilerin düşmesini engelleyen ekipmanlardandır. Statik olan ipler, genellikle yüksekte çalışan kişiler için kullanılır. Dinamik olan ipler ise dağcılık gibi spor faaliyetlerinde tercih edilir. Dinamik olan ip esnek bir yapıya sahip olduğu için inşaat ya da gökdelen gibi yüksek çalışma alanlarında tercih edilmez.
Yatay ve dikey olmak üzere iki çeşidi bulunan düşüş durdurucu ekipmanlar kullanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, çalışma alanının gereklerini karşılıyor olmasıdır. Geri sarımlı düşüş durdurucular da yaşam hattının bir parçası olduğundan “Yaşam hattı nedir?” sorusuna cevap niteliği kazandırır. Ayrıca bütün ekipmanların da kontrolü yapılmalıdır. Bu ürünlerin kullanımıyla beraber ekipmanlarda bulunan iplerin mutlaka kontrolünün yapıldıktan sonra kullanılması gerekir. Hasarı olan iplerin kullanılmaması ve beraberinde diğer ekipmanların kontrol edilmesi iş güvenliği açısından önemlidir.
Son kullanma tarihi geçmiş olan ekipmanların kullanılmaması, ipin herhangi bir kimyasal madde ile temas etmemesi, keskin, sert ve sıcak yerlerde kullanılacak olan ipin uygun malzemeden seçilmesine dikkat edilmesi; bu ürünlerin kullanımını olumlu etkiler. İpin temizliği ve ürünlerin saklanma şartları da iş güvenliğinde belirtilen talimatlara uygun olmalıdır